De molen in Merselo is op 8 en 9 september geopend. Foto: archief Peel en Maas
De molen in Merselo is op 8 en 9 september geopend. Foto: archief Peel en Maas

Open Monumentendag in Venray

Algemeen

In het kader van Open Monumentendag organiseren Stichting Venray Monumentaal, Stichting Kruisen en Kapellen in het Venrays Museum van 8 t/m 16 september de tentoonstelling Onverwachte ontmoetingen – Europese accenten in Venrays erfgoed.

Het LGOG herdenkt het feit dat Mgr. dr. H. Poels 150 jaar geleden in Venray werd geboren en 70 jaar geleden in Heerlen is overleden. Poels werd op 11 september 1948 in Venray begraven. In de tentoonstelling wordt het leven van Poels belicht en de betekenis die hij gehad heeft als priester, theoloog en aalmoezenier.

De viering van het 25-jarig jubileum was voor de Stichting Kruisen en Kapellen in de gemeente Venray mede aanleiding om deel te nemen aan de tentoonstelling Onverwachte ontmoetingen. Zij wil laten zien hoe en waarom haar veelomvattende werkzaamheden zinvol en noodzakelijk zijn voor het behoud van een wezenlijk stuk cultuurhistorisch erfgoed. Niet alleen in het Venrays Museum, maar ook tijdens het Open Atelier. De Werkgroep Kruisen en Kapellen is in 1981 door Veldeke-Venray opgericht en werd op 31 december 1992 omgezet in een stichting. Het Venrays Museum stelt zijn collectie van oorspronkelijke heiligenbeelden, afkomstig uit diverse Venrayse kapelletjes, tentoon. De Stichting Kruisen en Kapellen zoomt in op het fenomeen buidelboek.

De Stichting Venray Monumentaal gaat, vanwege het Open Monumentendag 2018 thema 'In Europa', in op 'Europese accenten in de Venrayse architectuur'. Europese architecten en bouwstijlen komen aan de orde en er wordt onderzocht of het zichtbaar en te herkennen is welke Venrayse architecten zijn geïnspireerd door beroemde Europese voorgangers.

De Sint Petrus' Bandenkerk en de toren zijn 8 en 9 september van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor bezichtiging. De molen in Merselo is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn diverse demonstraties voor jong en oud.

Uit de krant