Plan: 288 Polen in oude melkfabriek

Algemeen

De oude melkfabriek aan de Leunseweg in Leunen gaat onderdak bieden aan 288 Poolse werknemers. Dat is het voornemen van eigenaar Hoex-Maessen. De oude fabrieksgebouwen worden grotendeels gesloopt. Daarvoor in de plaats komen twee vrijstaande woongebouwen die plaats bieden aan 288 arbeidsmigranten.

Maandag is er een inloopavond van 18.30 tot 20.00 uur in de oude melkfabriek. De buurtbewoners zijn dinsdag per brief op de hoogte gesteld door Hoex Groep en Maessen Bedrijven. De komst van arbeidsmigranten is een verrassende ontwikkeling. Het gebouw staat al jarenlang leeg. Vijf jaar geleden lanceerde Hoex het plan voor een bedrijfsverzamelgebouw. Met een kantoor, kookstudio en een keukenbedrijf met showroom. De gemeente vond de locatie wel geschikt voor kleinschalige, zakelijke dienstverlening. Het plan kwam nooit van de grond.

De voormalige zuivelfabriek heeft twee eigenaren. In het zuidelijk deel, eigendom van Van Soest, zijn een dierenartsenpraktijk en een slijperij gevestigd. De gemeente is al langer op zoek naar grootschalige opvang van arbeidsmigranten. De meeste initiatieven, zoals het Polenhotel op de bedrijventerrein De Hulst, zijn voortijdig gesneuveld. Ook de komst van 300 arbeidsmigranten in klooster Paschalis in Oostrum is alweer van de baan. Onder meer na hevige protesten van buurtbewoners, verenigingen en bedrijven uit de buurt. Hoex-Maessen meldt in de brief dat er dag en nacht een beheerder aanwezig is en dat er voorzieningen komen voor vrijetijdsbesteding zoals een fitnesszaal en een ruimte voor buitensport.

Uit de krant