Pop-up museum in kapel Vincent van Gogh

Kunst en Cultuur

In de kapel van zorginstelling Vincent van Gogh op het Annaterrein in Venray wordt zondagavond 24 juli een bijzonder pop-up museum geopend. Het tijdelijk museum toont de expositie Gevincespireerd met werken van kunstenaars en artiesten die zich in hun discipline hebben laten inspireren door de schilder Vincent van Gogh. Op vrijdag 29 juli, de sterfdag van Vincent van Gogh, vindt een bijzondere activiteit plaats: Vincent meets Vincent.

De expositie van Gevincespireerd bestaat uit vier onderdelen. Kunstenaars en artiesten uit heel Nederland laten schilderijen van Vincent van Gogh op diverse manieren tot leven komen, variërend van 3D tot dans, van rap tot zandsculptuur, van landschapskunstwerk tot graffiti, van foto's en schilderijen tot eten. Daarnaast exposeren (amateur)schilders met schilderijen in de trant van het bekende schilderij café Terrace van Vincent van Gogh. Ze mogen een terras naar eigen keuze schilderen in de stijl zoals Van Gogh in september 1888 Terrasse du café le soir, Place du forum in Arles vereeuwigde. Tot 1 juli mogen schilders hun café Terrace insturen voor de expositie.

Het derde onderdeel van de expositie zijn portretten van bekende Nederlanders in de stijl van Vincent van Gogh. Bekende Nederlanders stappen in een tijdmachine die hen naar het Parijs van 1888 brengt. Daar ontmoeten ze Vincent van Gogh, die hen uitnodigt om mee te gaan naar zijn atelier in Montmartre. Daar maakt hij, in zijn stijl, een schilderij van ze. Vervolgens stappen de bekende Nederlanders met het schilderij onder de arm weer in de tijdmachine, om ze te laten zien in Gevincespireerd. Onder anderen Eva Jinek, Maartje Paumen, Carice van Houten, Winston Gerschtanowitz, Gerard Joling, Linda de Mol en Joop van den Ende hebben hun medewerking al toegezegd. De vierde activiteit vindt plaats op 29 juli, de sterfdag van de beroemde Nederlandse schilder. Met als thema 'Vincent meets Vincent' wordt een aantal schilderijen van Vincent van Gogh geanalyseerd om een beter beeld te krijgen van diens gemoedstoestand toen hij de kunstwerken schilderde. Het pop-up museum Gevincespireerd zal voor het publiek geopend zijn van maandag 25 juli tot en met zondag 7 augustus. Kaarten kosten  7.50 euro en zijn vanaf 1 mei te koop via de website www.gevincespireerd.nl.

Het pop-up museum Gevincespireerd is een initiatief van Ambaum BrandMakers, in samenwerking met zorginstelling Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg.

Uit de krant