Afbeelding

De mannen achter de luikjes

Column

Soms vind ik het zielig voor dat plein voor de Tweede Kamer. Bijna iedere week moet dat stuk grond stampende boze voeten verduren en honderden vertrapte bekertjes koffie verwerken. Dinsdag waren dat geen koffiebekertjes, maar plastic witte bakjes. Die van nummer 39 met rijst. Ja, de Chinese koks kwamen achter hun luikje vandaan om te protesteren! Op 1 april. Dat kikkerbilletjes een Chinese delicatesse zijn, laat ik maar even achterwege. Maar wat was er nou aan de hand? Aziatische koks demonstreerden tegen nieuwe wetgeving die het moeilijker maakt om koks uit China te halen. Minister Asscher vindt dat de werkloze Nederlandse koks kunnen worden opgeleid tot Aziatische koks. Maar daar waren de Chinese koks het niet mee eens! Met een opleiding in Nederland van 3 tot 9 maanden kan je de authentieke keuken van China niet leren. Je weet wel, die keuken van de zoete rode saus die over babi pangang en foe yong hai wordt gegooid en waar vervolgens Chinese tomatensoep van wordt gemaakt. Of de keuken van die traditionele bami goreng, met dat Chinese plakje ham en eitje erop. Ik moest wel een beetje lachen toen ik op televisie die boze mensen met borden als 'UWV moet niet mokken, maar de Chinese koks lekker laten wokken' zag staan. Want dat tekort komt natuurlijk doordat al die oorspronkelijke Chinese koks helemaal niet meer wokken, maar massaal frietkramen en sushitenten zijn gaan bemannen in Nederland. Blijkbaar waren ze uitgekeken op het koken van Chinese gerechten. Gek toch? Want het maken van 'authentieke' Chinese gerechten is toch een culinaire uitdaging? Misschien heb ik de perfecte oplossing. Maak het Chinese eten weer interessant voor de oude Chinese koks. Doe gek. Gooi dat luikje open! Weg met die rode saus en gevouwen zwanenservetten! Ik wil Kantonese kippenvoeten, gestoofde zeeoor en gefrituurde varkensbuik. Meer, meer, meer! Meer authentieke gerechten bedoel ik dan hè? Want aan de hoeveelheid hoeven ze niets te doen. Mijn vriezer zit nog steeds vol€¦ ______________ Marit Brugman is redacteur bij Peel en Maas TV en heeft Televisiewetenschappen gestudeerd. Je kunt haar ook volgen op Twitter via: www.twitter.com/marit90

Uit de krant