Afbeelding

Certificaat voedselveiligheid voor voedselbank

Algemeen

In het Theehuis in het Odapark in Venray vond vrijdag de officiële uitreiking plaats van het behaalde certificaat voor voedselveiligheid aan Voedselbank Limburg-Noord. Jaap Sala, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, overhandigde het certificaat aan voorzitter Fred Welschen van de voedselbank in Noord-Limburg (foto). Ellen Essed, inhoudelijk projectleider van de landelijke projectgroep Waarborging voedselveiligheid voedselbanken, prees de professionele instelling van de medewerkers: "Een score van 80 procent is voldoende om het certificaat te behalen, maar de kartrekkers van dit project in Noord-Limburg wilden meer. Uiteindelijk zijn jullie uitgekomen op het maximale percentage van honderd procent. Dat verdient een groot compliment." De voedselbanken hebben de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt: niet alleen het aantal voedselbanken groeide, maar ook het aantal klanten nam sterk toe. Mede als gevolg van deze schaalvergroting wil de overheid (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, NVWA) meer zicht krijgen op de werkwijze van de voedselbanken en de garantie hebben dat er volgens de eisen van de Warenwet gewerkt wordt en de voedselveiligheid gewaarborgd is. Daarnaast is het voldoen aan die eisen ook van belang om meer/grotere leveranciers bereid te vinden tot levering van voedingsmiddelen aan de voedselbanken. Een derde, en zeker niet de minst belangrijke, reden voor die waarborging is dat de klanten van de voedselbank er op moeten kunnen vertrouwen dat de producten in hun wekelijks voedselpakket op een hygiënische en veilige manier zijn verwerkt en ingepakt. Foto Henk Lammen

Uit de krant