Afbeelding
Foto: Eigen foto

Wandeling door het Annapark

Kunst en Cultuur

IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 9 juli een vierseizoenenwandeling door het Annapark in Venray. Het thema van de wandeling is: Bomen in de zomer. Het vertrek is om 10.00 uur op de parkeerplaats bij het hoofdgebouw. De deelname is gratis.

Tijdens de wandeling door het gebied van het Sint Annapark is er speciale aandacht voor de volgende bomen: berk, beuk, es, grove den, linde, paardenkastanje en de zomereik. Afhankelijk van het jaargetijde zullen enkele van de volgende aspecten van deze bomen worden belicht: gebruik- ecologie en kenmerken, maar ook de cultuurhistorie, de klimaatbestendigheid en de emoties die de bomen bij mensen oproepen. Vanaf 1907 werd gestart met de bouw van Sint Anna: Gesticht door de zusters van Liefde uit Gent en bedoeld voor de behandeling van vrouwelijke psychiatrische patiënten. In oktober 1944 zijn door beschietingen diverse paviljoens volledig verwoest.

Het herstel ervan duurde vele jaren. Eind 1976 wordt gefuseerd met St. Servatius en afgesproken dat Sint Anna zal worden afgebouwd en de patiënten zullen worden overgeplaatst naar het terrein van St. Servatius. Sinds 2018 is de Rensdaelgroep eigenaar van het Annapark. De gebouwen die onder de monumentenwet vallen worden gerestaureerd, maar er heeft ook al nieuwbouw plaatsgevonden op het 48 ha groot terrein. De zijkanten bestaan uit gemengd bos op stuifduinen. Het middendeel is parkachtig aangelegd en voorzien van (intussen) monumentale bomen en lanen. Het hoogtepunt is wel de enorme treurbeuk die tamelijk dicht bij het hoofdgebouw staat.

Uit de krant