Afbeelding
Foto: eigen foto

Gouden Knol voor Sjaak Rongen

Algemeen Leunen

Carnavalsvereniging ’t Knölleke uit Leunen reikt dit jaar de Gouden Knol, de hoogste onderscheiding die zij kent, uit aan Sjaak Rongen. Dit vanwege zijn grote verdiensten binnen de plaatselijke gemeenschap.

Sjaak Rongen werd geboren op 11 december 1963 in Oirlo. Hij komt uit een gezin met vijf kinderen. In 1988 trouwde Sjaak met Yvonne Reintjes waarna ze kort in Ysselsteyn en de Hei hebben gewoond en tot slot in 1990 in Leunen zijn komen wonen. Samen hebben ze vier kinderen, Kamiel, Miko, Indy en Jaro.

In 1991 werd Sjaak lid van de carnavalsvereniging. Als raadslid trad hij ook verschillende keren op tijdens de zittingsavonden. Creaties die tot de verbeelding spreken waren onder andere Bear en Nol, Wies en Wieske (met Hay Loenen) en de oud-prinsen met onder andere de Josti-band. Aan de liedjesmiddag heeft Sjaak meegedaan met Rick Creemers. Ook is hij een aantal jaren reserve vorst geweest.

Voordat de kinderen kwamen heeft Sjaak met zijn schoonzus de buurtvereniging D’n Tomp opgericht waarvan hij ook voorzitter is geweest. Deze buurtvereniging heeft 25 jaar bestaan. Toen zijn oudste zoon Kamiel naar de peuterspeelzaal ging werd Sjaak voorzitter van de stichting peuterspeelzaal. 

In 2002 is Sjaak prins van CV ’t Knölleke geworden met zijn leus Knöllekes gef gas. Vanaf het moment van aftreden is Sjaak zeven jaar voorzitter geweest van de carnavalsvereniging. Nadat hij voorzitter van de carnavalsvereniging af was, werd Sjaak voorzitter van de jubileumcommissie 5x11 jaar ‘t Knölleke. Daarnaast heeft hij ook in de commissie Lönse Meense Live gezeten. 

Als kabouter Plop heeft Sjaak meerdere keren opgetreden. Sjaak is ook betrokken geweest bij de verbouwing van MFC de Baank. Hij heeft geholpen bij het strippen van de Brink en het opknappen van MFC de Baank. Daarnaast heeft Sjaak de inboedel van de Brink verkocht. Om op een leuke manier afscheid te nemen van de Brink werd het feestje De Leatste Kier De Brink georganiseerd. Verder heeft Sjaak in de werkgroep Herinrichting Dorpskern gezeten. Deze werkgroep zorgde er met de gemeente, provincie en aanwonenden voor dat het plein opnieuw ingericht werd.

Naast dit alles is Sjaak tien jaar penningsmeester van de dorpsraad geweest. Bij de dorpsraadvergaderingen zorgde Sjaak dat alles klaar stond, de koffie en de drank geschonken werd en alles opgeruimd was na afloop. Tegenwoordig zorgt Sjaak er mede voor dat de knutselwerkjes van de lagere school in de kerstboom bij de pastorie komen te hangen en dat de lampjes in de kerstboom gaan branden. 

De uitreiking vindt plaats op zaterdagavond 6 januari rond 19.00 uur voorafgaande aan het liedjesfestijn. Direct na de uitreiking krijgt iedereen de gelegenheid om de nieuwe Gouden Knoldrager te feliciteren. 

Uit de krant