Slowaakse onderscheiding voor Nederlandse militairen.
Slowaakse onderscheiding voor Nederlandse militairen. Persfoto Defensie

Militairen ontvangen Slowaakse onderscheiding voor Patriotmissie

Algemeen Regio Vredepeel Werk en Economie Wonen en Leven Zorg en Welzijn

Op dinsdag 7 november ontvangen ruim tweehonderd Nederlandse militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando de zogeheten ‘Multinational Battlegroup Slovakia’-medaille als blijk van waardering voor hun inzet. ‘For contribution for mutual support’ is de tekst die op de medaille vermeld staat. Jozef Kušlita van de ambassade van de Slowaakse Republiek spreekt de militairen toe tijdens het uitreikingsmoment op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel, de thuisbasis van de Nederlandse luchtverdediging.

Op donderdag 14 april 2022 vertrok de eerste rotatie militairen met materieel naar Sliac in Slowakije om daar, op verzoek van de NAVO, luchtverdedigingscapaciteit met het Patriot-wapensysteem te bieden. De inzet was gericht op beschermen van het Slowaaks grondgebied en zijn inwoners tegen een eventuele raketdreiging en om de bondgenootschappelijke afschrikking aan de oostflank te versterken. Slowakije dankt de Nederlandse militairen en toont met het uitreiken van deze Slowaakse medaille een officiële blijk van waardering richting hen die onderdeel uitmaakten van deze inzet.

In samenwerking met Duitsland werden er drie Patriot-vuureenheden bij de missie in Slowakije ingezet, Nederland leverde er daarvan een. De Nederlandse Patrioteenheid met het materiaal keerde na een half jaar terug naar het Limburgse Vredepeel. Nederland leverde vervolgens nog een half jaar lang personeel om op de Duitse patriotsystemen luchtverdediging te blijven leveren.

Een Patriot-vuureenheid bestaat uit een groot aantal militairen en voertuigen. Het wapensysteem is opgebouwd uit onder andere een radar, voor het zoeken van de luchtdreiging en de geleiding van de raketten, een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen. Deze zijn, afhankelijk van de dreiging, beladen met een mix van raketten. Tot slot is er een groot aantal aan ondersteunende voertuigen voor de logistieke lijn, onderhoud en het opzetten van verbindingen en beveiliging.

Uit de krant