Op vliegbasis De Peel wordt van 11 tot en 22 september geoefend tegen de dreiging van drones.
Op vliegbasis De Peel wordt van 11 tot en 22 september geoefend tegen de dreiging van drones. Foto: Ministerie van Defensie

NAVO oefent met drones op De Peel

Algemeen Politiek Wonen en Leven Milieu en Duurzaamheid Onderwijs Werk en Economie Vredepeel

De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel, ook wel bekend als vliegbasis De Peel, is van 11 tot en met 22 september het toneel van de derde editie van de oefening Technical Interoperability Exercise 2023 (TIE23). Met deelnemers uit binnen- en buitenland wordt tijdens deze internationale training gewerkt aan de beste technologieën om de dreiging van drones tegen te gaan.

‘Drones zijn niet meer weg te denken. Ze zijn klein, snel en makkelijk bedienbaar. Met een creatieve geest kunnen ze gebruikt worden voor allerlei doeleinden en vormen ze dus een serieuze bedreiging’, zo meldt het ministerie van Defensie in haar burenmailing. ‘Tijdens TIE23 worden door de deelnemers technische interoperabiliteitsoplossingen getest. In de strijd tegen kleine drones zijn ontwikkelingen van interoperabiliteit tussen NAVO-landen van groot belang. De oefening vindt plaats binnen de hekken van de kazerne, voor de omgeving zullen de drones niet hoorbaar of waarneembaar zijn aangezien ze op zeer lage hoogte vliegen en nauwelijks geluid produceren’.

Uit de krant