Vogels zijn je dankbaar voor wat extra hulp in barre wintertijden.
Vogels zijn je dankbaar voor wat extra hulp in barre wintertijden. Foto: Vivara

Geniet nog meer van het sneeuwlandschap met vogels in je tuin

Zakelijk

Heerlijk hè, als buiten alles bedekt is met een dik pak sneeuw. Wil je het winterse plaatje nog mooier maken, haal dan vogels naar je tuin of balkon door ze te voeren. Jij geniet van alle levendigheid om huis en de vogels zijn je dankbaar voor wat extra hulp in barre tijden.

Wist je dat tuinvogels tijdens de huidige koude nachten wel twintig procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken? Ze moeten al hun vetreserves aanspreken om de lange nachten te overleven. Overdag hebben ze maar acht uur de tijd om voedsel te vinden om die tekorten weer aan te vullen. Met sneeuwval is dat extra moeilijk, omdat er nog minder natuurlijk voedsel beschikbaar is. Je kunt ze helpen door een vetbolletje - geen netjes, daar raken ze in verstrikt en het zorgt voor zwerfafval - op te hangen. Maar er zijn zoveel meer manieren van vogels voeren, waar de vogels blij van worden én waarmee je tuin of balkon er een stuk gezelliger gaat uitzien. 

Een geschikt aanbod van vogelvoer in tuin of op balkon bestaat uit zaden, pinda’s en vet. Kijk bij het kopen van zadenmixen, zonnebloempitten en zonnebloemkernen vooral naar de energiewaarde die op de verpakking staat aangegeven. Vermijd ook onnodige opvulingrediënten zoals graszaden en linzen. Vetproducten, zoals vogelpindakaas, vetblokken en pindacakes vormen een waardevolle bron van natuurlijke energie voor vogels. Vetbollen zijn overal te koop, de kwaliteit loopt echter sterk uiteen. Goedkope vetbollen zijn vaak gemaakt van afvalproducten en doen weinig goed voor vogels. Let ook bij vetproducten dus altijd op de energiewaarde. 

Wanneer je verschillende soorten voer op verschillende manieren aanbiedt, zul je ook meer verschillende soorten vogels in je tuin mogen verwelkomen. Probeer het maar eens uit door te variëren met voedertafels, voedersilo’s en voederhuisjes voor vetproducten. Zeker met de huidige temperaturen wordt het gegarandeerd druk in je tuin en zul je wellicht ook vogels zien die je niet eerder in je tuin zag. Zoals goudhaantjes, staartmeesjes of een sperwer. 

Op www.vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan voederhuisjes, voer en nestkastjes. Vivara biedt alleen kwalitatief hoogwaardig en calorierijk voer dat in eigen huis wordt samengesteld en gefabriceerd met de allerbeste ingrediënten. Helemaal mooi; als je hier bestelt ondersteun je ook natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland. 

Vivara, met het hoofdkantoor in Vierlingsbeek, ontwikkelt, produceert en verkoopt natuurbeschermingsproducten in verschillende landen, zowel via webshops als via tuincentra en dierenspeciaalzaken. Aan de Grotestraat 93 in Venray is het Vivara Natuurbelevingscentrum gevestigd.

Om ook de vogels en tuindieren uit de regio Venray en omstreken een handje extra te helpen, is het Vivara Natuurbelevingscentrum voortaan weer op zaterdag geopend voor het afhalen van bestellingen. Geef je bestelling uiterlijk op vrijdag voor 17.00 uur door, die kun je vervolgens op zaterdag ophalen tussen 10.00 en 14.00 uur bij het Natuurbelevingscentrum in Venray, Grotestraat 93 . Bestellen kan via 0478-517960. Bij bestelling vermelden dat het voor het natuurbelevingscentrum is.

Uit de krant