Studiekeuzecoach Ine Linssen: "Durf te dromen van wat je het liefste wil en kies met je hoofd én hart.”
Studiekeuzecoach Ine Linssen: "Durf te dromen van wat je het liefste wil en kies met je hoofd én hart.” Foto: Eigen foto

Twijfel jij over je studiekeuze?

Zakelijk

 Twijfel jij aan je studiekeuze? Zit jij in het eindexamenjaar en breekt het zweet je uit, omdat je werkelijk geen idee hebt wat je wil studeren én het keuzemoment steeds dichterbij komt? “Weet dat je dan niet alleen bent”, vertelt studiekeuzecoach Ine Linssen van de StudieKeuze Academie uit Maashees. “We willen lastige keuzes nog wel eens voor ons uitschuiven, maar daar is in deze bijzondere tijd echt geen speling voor.”

Start nú

Begin op tijd is het devies van Linssen. Ze legt uit: “Corona heeft er namelijk voor gezorgd dat het lastig is om de sfeer te proeven op verschillende opleidingen. Alles verloopt nu online; zelfs de open dag. Of er nog fysieke meeloopdagen aankomen? Naar verwachting zijn die mogelijkheden echt heel beperkt. Daarom is het zaak om nu te starten met het verkennen van je mogelijkheden.”

“Alle online initiatieven van mbo’s, hbo’s en universiteiten zijn geweldig, maar er zit ook een keerzijde aan. Voor scholieren die nog geen idee hebben welke richting ze op willen qua studie is dit echt een overdosis aan informatie. Hierdoor ontstaat keuzestress. Ze blokkeren, terwijl dit het moment is om je te verdiepen. ”

Jezelf leren kennen

Herken je die paniek? “Dan is het tijd voor verdieping. In eerste instantie nog niet in studies, maar juist in jezelf. Bij de Studiekeuze Academie vergroten we het zelfinzicht bij scholieren, zodat ze ontdekken wat ze echt willen. Weten wie je bent – wat je motiveert en inspireert – is de sleutel naar een succesvolle studiekeuze.”

Linssen daagt haar deelnemers uit met het Jong Talentenspel. “Met dit spel maak je de ideale teamopstelling van jouw talenten. Je hebt talenten waarop je altijd kan vertrouwen, talenten die je energie geven en talenten die je blijven inspireren en die je wilt gaan gebruiken in je droombaan. Dankzij de sessies ontdek je waar je kracht ligt, wat je ambities zijn en welke opleiding of baan het beste past bij jouw talenten.”

Relativeren

Daarbij is het volgens Linssen erg belangrijk om te blijven relativeren. Het is goed om te kijken naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Tenslotte zijn tal van branches door de coronacrisis hard geraakt. Dat maakt de keuze voor jongeren niet makkelijker. Mijn advies is dan om te kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn. Om perspectief te bieden. Anderzijds heb je nooit 100 procent zekerheid. Jij kunt veranderen, maar dat geldt ook voor de arbeidsmarkt. Daarom is mijn advies altijd: durf te dromen van wat je het liefste wil en kies met je hoofd én hart.”

Ga voor meer informatie naar www.studiekeuzeacademie.nl. Of informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via 06-12943384 of mail ine@studiekeuzeacademie.nl

Uit de krant