De vier molens in de gemeente Venray doen ook mee.
De vier molens in de gemeente Venray doen ook mee. Foto: eigen foto

Wereldrecord molens draaien

Venray Geijsteren Merselo Venray

Op zaterdag 9 april van 11.00 tot 12.00 uur is het wereldrecord molens draaien. Dé kans om de molens en molenaars in Limburg in actie te zien. Maar liefst 42 molens in de provincie nemen hieraan deel. De vier molens in de gemeente Venray doen ook mee.

Limburg heeft de maand april als ‘Maand van de Limburgse molenaar’ toebedeeld gekregen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder de wereldrecordpoging. Daar doen op zaterdag 9 april ook de vier Venrayse molens (de Rosmolen in Geijsteren, Nooit Gedacht en Weverslose Volmolen in Merselo en St. Petrusmolen in Venray) aan mee. De molenaars zullen alle draaivaardige molens in heel Nederland gelijktijdig laten draaien. Op enkele molens zal door de lokale fanfares het Limburgse molenlied ‘De zingende sjtein’ ten gehore worden gebracht. Dit lied is door Gé Reinders (bekend van het liedje ‘Blaosmuziek’) speciaal geschreven voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars Limburg. Om 10.30 uur speelt de fanfare bij de Rosmolen in Geijsteren, om 11.00 uur speelt de Merselose fanfare bij molen Nooit Gedacht en om 11.30 uur wordt het lied nogmaals ten gehore gebracht bij de Weverslose Volmolen aan de Zandstraat in Merselo.

Iedereen is op deze dag welkom op de draaiende molens, waar molenaars bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen. Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaars het 50-jarig jubileum, het jaar 2022 is daarom uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar. In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep van wind- en watermolenaar aan het hart ging en dit ambacht voor de toekomst veilig wilden stellen. Het gilde richt zich op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Nu, 50 jaar later, is het een vereniging met 2600 leden, van wie  ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Al deze leden zijn actief op een van de nog ongeveer 1200 in bedrijf zijnde historische molens in ons land. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het ‘Ambacht van Molenaar’ als immaterieel erfgoed.

Uit de krant