Donderdag 10 maart krijgt de kerk in Leunen en Veulen aandacht.
Donderdag 10 maart krijgt de kerk in Leunen en Veulen aandacht. Foto: Antoon Jeuken

Negen kerkpanden staan centraal

Venray Venray Wonen en Leven

Tijdens zeven bijeenkomst staan negen kerkgebouwen in de gemeente Venray centraal in verband met het opstellen van de Kerkenvisie Gemeente en Dekenaat Venray.

De visie is een samenwerkingsverband van gemeente en dekenaat en wordt opgesteld door Bureau Spectrum. Vragen die aan de orde komen zijn onder andere: wat is de bouwkundige staat van de kerk, hoe is het kerkbezoek, hoe is het gebouw geworteld dorp of wijk, wat zijn de toekomstperspectieven en wat zijn mogelijke alternatieven voor (mede)gebruik, nu en in de toekomst. In het proces worden allereerst de priesters en kerkbesturen betrokken, maar natuurlijk ook parochianen, omwonenden, dorps- en wijkraden. De toekomstbestendigheid van kerkgebouwen staat steeds vaker onder druk of komt onder druk te staan, laat denek Smeets weten. “Belangrijke oorzaken zijn: minder gelovigen, teruglopend kerkbezoek en de financiële uitdagingen die daarmee samenhangen.” De deken geeft ook aan dat leegstand en achterstallig onderhoud afbreuk doen aan de kwaliteit van het gebouw. “Met het opstellen van een kerkenvisie worden kerkbesturen en bewoners uitgedaagd om strategisch na te denken over de toekomst van de kerkgebouwen.”

De zeven bijeenkomsten zijn uitgesmeerd over drie dagen:
Maandag 7 maart staan om 14.00 uur de Grote Kerk en de Paterskerk in Venray op de agenda, om 17.00 uur de Jozefkerk in Smakt.
Donderdag 10 maart om 10.00 uur krijgen de kerken in Leunen en Veulen aandacht, om 14.00 uur de kerk in Heide en om 16.00 uur in Vredepeel.
Dinsdag 15 maart om 14.00 uur staat de kerk in Merselo centraal, de Ysselsteynse kerk sluit op 16.00 uur de rij. Voor iedere bijeenkomst is een uur uitgetrokken, belangstellenden zijn welkom en kunnen zich aanmelden via dekenaat@rkvenray.nl.

Uit de krant