Afbeelding
Foto: Persfoto

Een andere cultuur en dementie

Venray Wonen en Leven Zorg en Welzijn

Stichting Kleur&Kracht en de Centrale van Ouderenverenigingen Venray houden samen op donderdag 17 februari een bijeenkomst voor vrouwen. Centraal staat het thema Een andere cultuur en dementie.

Dementie is een ziekte met verschillende symptomen: vergeetachtigheid, problemen met dagelijkse handelingen, veranderingen in gedrag en karakter en taalproblemen. Voor mensen met een andere culturele achtergrond of andere moedertaal kunnen bijvoorbeeld die taalproblemen andere obstakels vormen. De verandering in gedrag vraagt ook een andere benadering van bijvoorbeeld professionals. Bij de Centrale van Ouderenverenigingen Venray zijn alle ouderenverenigingen (KBO-afdelingen, AVOS en wijkgebonden verenigingen) uit de gemeente Venray aangesloten. Echter zijn daar (nagenoeg) geen ouderen met een andere culturele achtergrond bij betrokken. In 2018 organiseerden zij een theatervoorstelling over Dementie in samenwerking met Bureau Zorggeluk. Ook hierbij bereikten zij geen mensen met een andere culturele achtergrond. Om daar verandering in te brengen zijn ze gaan samenwerken met Stichting Kleur&Kracht. Een stichting die zich inzet voor verbinding en een inclusieve samenleving.

De ochtend op 17 februari wordt verzorgd door Ervarea. Ervarea staat voor leren door beleven. De kracht van Ervarea ligt in het op een interactieve en speelse manier aanbieden van scholing en visie vraagstukken. Zij durven zich specialist te noemen in de hedendaagse dementiezorg en onbegrepen gedrag. Naast reguliere trainingen en workshops verzorgt Ervarea ook bijeenkomsten over dementie. Daarbij wordt aan de hand van de korte act ‘In het hoofd van mijn vader’ informatie gegeven en het gesprek gevoerd met de aanwezigen over dementie. Het programma start om 9.30 uur (inloop 9.15 uur) en duurt tot maximaal 12.00 uur. Het vindt plaats in het wijkcentrum Brukske, Kiosk 5 in Venray. In verband met de 1,5 meter afstand maatregel kunnen er maar een bepaald aantal mensen deelnemen. Aanmelden is nodig via een e-mail naar info@stichtingkleurenkracht.nl. Ook professionals zijn van harte uitgenodigd. Hou voor meer informatie de website www.stichtingkleurenkracht.nl in de gaten.

Uit de krant