Guido van Dijck, Ilse Franssen en Ine Eijdems nodigen Venraynaren uit een recept in te sturen.
Guido van Dijck, Ilse Franssen en Ine Eijdems nodigen Venraynaren uit een recept in te sturen. Archieffoto Peel en Maas, Henk Lammen

Topkoks uit Venray aan de slag voor Venrayse Favorieten

Venray Antoniusveld Blitterswijck Brukske Castenray Centrum Geijsteren Heide Landweert Leunen Merselo Oirlo Oostrum Regio Smakt Veltum Venray Veulen Video Vredepeel Wanssum Ysselsteyn

Kiwanisclub de Rooyse Ladies en PLUS Guido van Dijck gaan een kookboek samenstellen met de titel Venrayse Favorieten. Inwoners van de gemeente Venray worden daarvoor gevraagd hun favoriete, bijzondere of lekkere recept in te sturen voor 31 januari. Maar wat gaat er daarna gebeuren?

De kiwanisclub heeft zes topkoks uit Venray gevraagd mee te werken aan het boek. Na een eerste selectie gaat vervolgens deze vakkundige groep, bestaande uit Tim Slui van Wijn & Bistrobar Samen, Véronne Rutten van Coppia Pasta & Wijn, Floor van Bussel van Gastrobar Tof, Bas Vermeulen van Eetcafé De Uitmarkt, Mathijs Jacobs van De Beejekurf en Roel Linssen van BRL, aan de slag om daar de beste recepten uit te selecteren die daarna uitgebreid in woord en beeld in het kookboek Venrayse Favorieten komen. De koks kijken onder meer naar de originaliteit van een recept, maar bijvoorbeeld ook of het makkelijk of moeilijk te bereiden is. Op een later moment zullen  de geselecteerde kandidaten hun gerecht zelf bereiden en presenteren aan deze koks. 

Iedereen die in de gemeente Venray woont (dus ook in de kerkdorpen) kan een recept aanleveren. Het maakt niet uit voor welk seizoen, het mag een amuse of voorgerecht zijn, maar ook een hoofdgerecht, gebak of toetje. Afkomstig uit landen als Suriname, China, Afghanistan of Polen, maar ook uit eigen land of streek liggen er beslist lekkere recepten in de kast. Meedoen? Op de website van de Rooyse Ladies (www.kiwanisderooyseladies.nl)  staat precies beschreven hoe recepten aangeleverd kunnen worden, met beschrijving van bereiding en ingrediënten.

Voor de koks is het de ‘kers op de taart’ als er een mooi, leuk, bijzonder verhaal achter het recept zit. Bijvoorbeeld van wie het oorspronkelijke recept afkomstig is, waar de inzender het voor het eerst heeft geproefd of leerde klaarmaken, of waarom dit gerecht zo bijzonder is voor diegene of anderen. Juist dat verhaal geeft betekenis aan het favoriete recept en dat willen de samenstellers graag samen met inwoners in woord en beeld brengen voor het kookboek. Deel het recept met de Rooyse Ladies en stuur het in voor 31 januari.

De opbrengst van het kookboek gaat naar Odapark Venray en wordt besteed aan het realiseren van een speel-kunstwerk voor en door kinderen van de gemeente Venray. 

Lees ook het eerdere bericht hierover in Peel en Maas, klik hier

Uit de krant