Jos Albers (tweede van links op de foto) is de eerste zwarte bander van de Braziliaans jiujitsu-groep uit Venray.
Jos Albers (tweede van links op de foto) is de eerste zwarte bander van de Braziliaans jiujitsu-groep uit Venray. Eigen foto

Zwarte band voor Jos Albers

Sport

De jonge Braziliaans jiujitsu-groep uit Venray heeft sinds deze week haar eerste zwarte bander in de gelederen. Jos Albers, trainer van BJJ Venray, heeft maandag zijn zwarte band verdiend onder de bezielende leiding van professor Jochem Branderhorst.

Jos Albers is reeds 14 jaar zeer gedreven in deze sport en reist wekelijks 2 à 3x af naar Eindhoven om daar te gaan trainen. Enkele jaren geleden is hij in Venray begonnen met het doceren van Braziliaans jiujitsu aan enthousiastelingen uit Noord-Limburg.

Braziliaans jiu jitsu is een opkomende vechtsport in Nederland, die veel gelijkenis vertoont met het judo. Sterker nog, het komt daaruit voort, maar heeft vervolgens een eigen evolutie doorgemaakt. De nadruk bij Braziliaans jiujitsu ligt op het grondwerk. Het doel is een dominante positie te verkrijgen en ervoor te zorgen de tegenstander zo snel mogelijk tot overgave te dwingen. Dat kan door middel van een verwurging of een arm-, pols- of beenklem.

Braziliaans jiujitsu is geschikt voor zowel recreatieve als wedstrijdgerichte jiujitsuka's. Het is ook uitermate geschikt als zelfverdediging. BJJ Venray kenmerkt zich door de grote spreiding van leeftijden variërend van 20 tot 70 jarige en dat is op zijn minst al bijzonder te noemen. Dat maakt de sport ook zo divers en vooral laagdrempelig voor beginners. De trainingen vinden elke dinsdagavond plaats van 19.00 tot 20.30 uur op het adres Zuidsingel 2 A, 5800AG Venray.

Uit de krant