Afbeelding
Foto: Persfoto Oorlogsmuseum

Militracks steunt Oekraïners

Regio Geschiedenis Regio

Oorlog hoort in een museum, dat is al 75 jaar de slogan van Oorlogsmuseum Overloon. Deze boodschap is nog altijd onverminderd relevant en dat blijkt nu ook maar weer. Op dit moment staat de westerse wereld voor de bizarre situatie dat een soevereine staat in Europa wordt aangevallen. Die situatie is herkenbaar vanuit de geschiedenis van de 20e eeuw. Het is precies dat waarop het museum huidige generaties wil attenderen.

Op 14 en 15 mei staat Militracks weer op het programma. Een evenement dat de grootste in zijn soort is op het gebied van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. De vraag die het museum zichzelf heeft gesteld is, of het militair-technische evenement tegen de achtergrond van de situatie in Oekraïne door moet gaan. Tijdens Militracks rijden tientallen Duitse militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog over een parcours op het museumterrein in Overloon. De bezoekers kunnen na het kopen van een extra kaartje ook meerijden met deze voertuigen. De netto opbrengst van de meerijdritten wordt gedoneerd aan steunfondsen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het wordt zo een hulpactie en het museum verwacht dat de meeste bezoekers en voertuigeigenaren daar wel achter kunnen staan.

Militracks is geen politiek evenement en dat weten bezoekers en deelnemers ook. Tijdens het weekend zijn er Duitse motoren, personenvoertuigen, vrachtwagens, halfrupsen en pantservoertuigen te zien, vooral afkomstig van de Wehrmacht. De Duitse voertuigtechniek was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog vaak kwalitatief beter dan die van de geallieerden. Bij Militracks laten ze dat zien, want die Duitse voertuigen rijden rond op het speciale, anderhalf kilometer lange parcours in het museumpark en er wordt zo nu en dan ook live gesleuteld. Daarnaast is er een militaria-markt en ook het museum is toegankelijk tijdens Militracks. Een groot deel van de tickets is al verkocht, maar er zijn nog zo’n 5000 tickets beschikbaar. Meer informatie is te vinden via www.militracks.nl.

Uit de krant