De Ghanese sierdoodskist in de vorm van een grote vogel arriveert bij het Wereldpaviljoen.
De Ghanese sierdoodskist in de vorm van een grote vogel arriveert bij het Wereldpaviljoen. Foto: Persfoto

Ghanese sierdoodskist in vorm vogel

Regio Regio

Het inleefatelier Ghana van het Wereldpaviljoen in Steyl is deze week verrijkt met een bijzondere Ghanese sierdoodskist in de vorm van een grote vogel. Het Wereldpaviljoen is mede tot stand gekomen met donaties van Venrayse stichtingen.


De sierkist is zo’n drie meter lang en anderhalve meter breed, gemaakt van hout en heeft witte bekleding aan de binnenkant. Begraven worden in een handgemaakte kist die de vorm heeft van een vis, vogel, vliegtuig, auto of stuk gereedschap is in het Afrikaanse land geen uitzondering. Het Wereldpaviljoen in Steyl had al een hoop typisch Ghanese spullen staan in het belevingscentrum. “Zo’n sier grafkist ontbrak maar stond wel hoog op ons verlanglijstje”, zegt voorzitter René Poels uit Meerlo.

Deze vogelkist heeft een hele weg afgelegd voordat hij eindelijk in het Wereldpaviljoen stond. Vele jaren heeft de kist in het enkele jaren geleden gesloten Afrika Centrum van paters van de SMA uit Cadier en Keer gestaan. De doodskist werd na de sluiting naar het Missiemuseum in Steyl overgebracht, samen met allerlei kunstvoorwerpen en beelden. Omdat de kist niet bij de collectie van het Missiemuseum paste, verhuisde de ‘vogel’ naar het Wereldpaviljoen.  

Het verhaal gaat dat midden jaren vijftig een Ghanese visser die stervende was aan zijn neef, een goeie meubelmaker, vroeg om een doodskist te maken in de vorm van een vis. Aldus geschiedde. De begrafenis baarde zoveel opzien, dat sindsdien gefortuneerde families hun overleden leden in uiteenlopende vormen van sierkisten ter aarde bestellen. In de hoofdstad Accra zijn verschillende werkplaatsen waar deze sierdoodskisten worden gemaakt. In een soort van showroom worden diverse kisten getoond in de vorm van een vliegtuig, fototoestel, gereedschap , vrachtauto of groente en fruit. In de Ghana-ruimte van het Wereldpaviljoen draait doorlopend een film over Ghana met beelden van zo’n werkplaats.

Voor meer informatie: www.omroepvenlo.nl/nieuws/artikel/wereldpaviljoen-steyl-verwelkomt-bijzondere-ghanese-doodskist