Ruud Zanders in zijn kippenstal in Oirlo die al vele prijzen in de wacht sleepte. Foto: Rikus ten Brucke
Ruud Zanders in zijn kippenstal in Oirlo die al vele prijzen in de wacht sleepte. Foto: Rikus ten Brucke

Kippentopman is vegan

Oirlo

Het bijzonder vormgegeven gebouw met een dak vol zonnepanelen, heeft vanaf de snelweg A73 gezien meer weg van een overdekte kinderspeeltuin dan een kippenstal. Wie het aangeharkte erf aan de Wusterweg in Oirlo oprijdt, ziet een modern bouwsel met eromheen klinkerwerk, waterpartijen, groen en aangebouwde volières met speelattributen. Zacht tokkende kippen trippen er nieuwsgierig in rond. Welkom bij Kipster.

Door Henk Baltussen

In de entreehal vallen de tafeltjes in de vorm van een gebakken ei direct op. De ontwerper van de stoelen heeft goed naar eiwitstructuren gekeken. Aan de wanden veel, heel veel info over, hoe kan het ook anders, de kip. Maar ook over Nijsen/Granico uit Veulen dat het kippenvoer levert en de Dekalb White-kippen, afkomstig van het Boxmeerse Hendrix Genetics. Aan het einde van de hal, achter grote glazen wanden, scharrelen kippen in zand en zaagsel rond. Dwars door de enorme, energieneutrale kippenstal met veel zonlicht en kunstzinnige bomen staat de lopende band die de eieren naar de inpakruimte sleept. Daar worden ze in eierdoosjes, gemaakt van zetmeel, verpakt. Klaar voor transport naar een Lidl-supermarkt.

Ruud Zanders, zoon van een Oirlose pluimveehouder, is apetrots op zijn stal met een revolutionair concept dat in korte tijd al vele prijzen en awards in de wacht sleepte. Keurmerken van vrijwel alle dierenbeschermingsorganisaties hangen aan de muren. "Vier jaar hebben we eraan gewerkt", zegt Zanders, tot eind 2017 nog lector gezonde pluimveehouderij in Dronten. "We zijn pluimveehouder Styn Claessens uit Ysselsteyn, milieuexpert Maurits Groen en communicatiespecialist Olivier Wegloop, beiden uit de Randstad. In de veehouderij is grootschaligheid met alle gevolgen van dien nog steeds het toverwoord. We wilden het anders gaan doen; duurzamer, energie-neutraal, diervriendelijk, een fijnstofreductie tot vrijwel nul en verantwoord voer. Dat is gelukt."

Kipsterkippen eten beschuit, rijstwafels en knäckebröd

Het voer was een uitdaging. Kippen krijgen vooral granen en mais op hun bordje. Zanders: "Vreemd. Mensen moeten dat eten. Het is waanzin dat we eerst de kippen volstoppen met graan en mais en vervolgens eten we de kippen en eieren op. Met voerontwikkelaar Nijsen uit Veulen kwamen we uit op een mix van producten als beschuit, crackers, knäckebröd, rijstwafels (allemaal over de houdbaarheidsdatum of gebroken red.), eierschalen en zonnebloemschroot. Het was even spannend of het zou werken, maar de kippen doen het er fantastisch op."
Contractant Lidl kwalificeert het Kipster-ei als het meest dier-, milieu- en mensvriendelijk in de wereld. Het resultaat is dat de klant vaak een leeg eierschap aantreft.
Zanders zag vóór Kipster zijn 'ouderwets' kippenbedrijf failliet gaan. "Mensen raakten gedupeerd. Gevoelsmatig heb ik dat zo goed als mogelijk opgelost, een moeilijke tijd was het. Ik begon opnieuw met nul euro op de bankrekening."
De op kostprijs gebaseerde intensieve veehouderij noemt Zanders een heilloze weg. Hij is inmiddels veganist en eet nagenoeg geheel plantaardig. "Ik zie het eigeel in de Joppiesaus weleens over het hoofd. Hahaha." Of ook varkens op Kipsterwijze gehouden kunnen worden? "Daar ben ik van overtuigd."

Uit de krant