Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Henk Lammen

Hoge kwaliteit recreatieve fietsroutes

  Nieuws

De Provincie Limburg ontving deze week uit handen van het Landelijk Fietsplatform het sterrencertificaat met 4 ½ ster voor de hoge kwaliteit van haar (recreatieve) fietsroutes. Aan de kwaliteitsmonitor werkten elf provincies mee.

De score is een halve ster meer dan in 2017, toen werd Limburg bekroond met 4 sterren. Een mooie opsteker voor de inspanningen aan het Limburgse fietsnetwerk en belangrijk voor het imago van Limburg als fietsprovincie. De kwaliteitsmonitor is een benchmark die regio's moet prikkelen om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. De monitor verschijnt elke twee jaar en wordt gepresenteerd door het Landelijk Fietsplatform. De credits voor de Limburgse kwalificatie van 4 ½ ster zijn voor het Routebureau Noord- en Midden-Limburg en het Routepunt Zuid-Limburg.

In Limburg vervullen beide routebureaus een belangrijke rol daar waar het gaat om coördinatie van controle, onderhoud en beheer van alle bewegwijzerde fiets-, wandel-, mountainbike-, ruiter- en menroutes. Beide partijen zijn een belangrijk aanspreekpunt voor gebruikers van routenetwerken; ze denken mee over nieuwe ontwikkelingen en grensoverschrijdende mogelijkheden. De Provincie Limburg stimuleert het fietsen, zowel voor inwoners als bezoekers. Fietsen is niet alleen gezond, maar kan ook een financiële besparing opleveren, naast een milieuvoordeel. Ook de komende jaren blijft er aandacht voor een gezond fietsroutenetwerk en voor meer mensen op de pedalen!

Nu de Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) vooral bedoeld voor fietsvakanties landsdekkend zijn (knooppuntroutes), worden nieuwe mogelijkheden gezocht voor themaroutes ofwel icoonroutes. De focus ligt nu op tien nationale icoonroutes. Limburg is erg trots dat één daarvan, de LF Maasroute, de eerste icoonroute van Nederland is. De LF Maasroute werd in april van dit jaar officieel geopend en maakt onderdeel uit van de Internationale Maasfietsroute (IMF, geopend in 2012). De IMF is een prachtige, afwisselende route waarmee van bron tot monding de Maas kan worden 'afgefietst'. Een route van circa 1000 km lang, die naast Frankrijk en België ook heel Limburg doorkruist. Limburg kijkt verder dan haar landsgrenzen en schuwt geen internationale projecten.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten