Logo peelenmaasvenray.nl

Museum in het donker

  Nieuws

Het Oorlogsmuseum in Overloon komt in november met een speciaal avondprogramma. Het heet Museum in het Donker. En het draait om de Amerikaanse veteraan Vincent Speranza, die tijdens de oorlog meevocht in de strijd om Bastogne.

's Nachts een museum bezoeken spreekt erg tot de verbeelding. Met die wetenschap in het achterhoofd is in Overloon een nieuw programma bedacht. Het museum wordt speciaal daarvoor met kleurenspots en grote filmschermen omgebouwd tot een soort museumschouwburg. De kleurrijke militaire loopbaan van de soldaat Speranza biedt daar ook alle aanleiding toe. Als zoon van Italiaanse immigranten werd hij in het Amerikaanse leger tot paratrooper opgeleid. Daarna ging hij naar Europa om bij aankomst direct ingezet te worden bij de slag in de Ardennen. De Amerikanen waren toen dagenlang omsingeld door de Duitse troepen en het peloton van Speranza leed grote verliezen. Maar zelf wist hij te overleven. Vincent Speranza, nu 93 jaar oud, bezocht enkele weken geleden het museum. Toen zijn de filmopnames gemaakt voor dit nieuwe avondprogramma, waarbij ook de militaire voertuigen in het museum in een ander licht komen te staan. Museum in het Donker is te bezoeken op zes avonden in november. En natuurlijk kan er eventueel in het museum vooraf een echte Italiaanse spaghetti-maaltijd gegeten worden. Want dat was ook de laatste fatsoenlijke maaltijd die deze paratroopers kregen voordat ze naar Europa vertrokken. Voor het museum is het een experiment want het museum deed zoiets op deze grote schaal nog niet eerder. Maar bij succes wil het museum voortaan elk najaar zo'n avondprogramma gaan organiseren, met telkens een andere hoofdpersoon. Voor belangstellenden zijn kaartjes voor deze avonden te koop via de website van het museum en ook via www.museuminhetdonker.nl. Foto: Jacques Hendrix.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten