Paardenkracht in de oorlog staat centraal in de nieuwe expositie.
Paardenkracht in de oorlog staat centraal in de nieuwe expositie.

Volle kracht vooruit

Nieuws

Het Oorlogsmuseum in Overloon heeft er een nieuwe tijdelijke expositie bij. Die draait vooral om paardenkracht in de oorlog.

Tijdens de oorlog werden er door het Duitse leger in Nederland maar liefst negentigduizend paarden in beslag genomen. Dat toont op zichzelf al aan, aldus het museum, dat het Duitse leger een groot gebrek aan rijdend materieel had. Het Duitse leger was inderdaad vooral een leger van voetgangers, fietsers en paardenkarren. En daar tegenover had je dan het Amerikaanse leger. De industrie in de Verenigde Staten leverde enorme aantallen voertuigen, vliegtuigen en schepen. Dat materieel was dus allemaal gemotoriseerd.

In de nieuwe tentoonstelling, met de titel Full Force, wordt dat verschil snel duidelijk. De grote rij motoren tegenover de kleinere rij paardenkarren. Het is daarmee ook vooral een presentatie geworden die techneuten zullen kunnen waarderen. Het museum noemt natuurlijk ook even de impact op het milieu in die jaren. Maar benoemt dat meteen als een non-probleem van die tijd. De mensen hadden er nauwelijks van gehoord en dachten er al helemaal niet over na. Er was een oorlog te winnen. En dat was veel belangrijker. De tentoonstelling begint donderdag (vandaag) en is te zien tot het einde van de kerstvakantie.

Uit de krant