Afbeelding

Onderwijs aan azc-leerlingen start na zomervakantie

Nieuws

Op vrijdag 17 juni zijn de eerste 35 gezinnen gearriveerd in het asielzoekerscentrum (azc) bij Het Roekenbosch in Blitterswijck. Het gaat veelal om Syrische gezinnen met (hele) jonge kinderen, van wie elf in de basisschoolleeftijd. Er komen de komende periode naar verwachting nog veel meer gezinnen met kinderen naar de opvanglocatie in Blitterswijck. 

Deze kinderen gaan pas na de zomervakantie naar school. Maandag 5 september is hun eerste schooldag. Zij worden dan geplaatst op een van de scholen van Dynamiek Scholengroep in de nabije omgeving. Er is gekozen voor basisschool Megelsheim in Meerlo en - als alle plaatsen daar bezet zijn – basisschool De Klimboom in Swolgen. Op beide scholen worden twee lokalen  ingericht als schakelklas. In elke groep komen ongeveer vijftien kinderen. Het aantal kinderen in een groep kan sterk wisselen. Dat geldt ook voor hun verblijfsduur. 

De kinderen uit het azc starten eerst in zogenaamde schakelklas. Het onderwijs in deze klas is er vooral op gericht dat de kinderen zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en zich in Nederland thuis voelen. Hiervoor is een team van speciaal geschoolde leerkrachten samengesteld die deze klassen begeleiden.

Naast het speciale (taal)onderwijs in hun eigen groep doen de kinderen uit de schakelklas zoveel mogelijk mee met gymlessen van andere groepen, spelen zij tijdens pauzes ook op het speelplein, blijven zij tussen de middag over en doen zij mee met allerlei andere schoolactiviteiten.

Uit de krant