Venlo en Venray pakken bijstandsfraude succesvol aan

Nieuws

De gemeenten Venlo en Venray hebben in Turkije met succes onderzoek gedaan naar het vermogen van mensen met een bijstandsuitkering. Wie namelijk te veel vermogen heeft, heeft in Nederland geen recht op een uitkering. Er is voor een bedrag van 1,2 miljoen euro beslag gelegd. In totaal zijn 22 uitkeringen beëindigd.

Binnen een totale groep van 123 zijn 76 personen onderzocht. Uiteindelijk is in elf gevallen daadwerkelijk overgegaan tot beslaglegging. Er is voor een bedrag van 1,2 miljoen euro beslag gelegd. In totaal zijn 22 uitkeringen beëindigd. De hoogte van het terug te vorderen bedrag is in dit stadium nog niet bekend. De fraudeurs bleken in hun land van herkomst verzwegen vermogen te hebben; bezittingen in de vorm van vastgoed of grond.

"Het gaat er ons om dat alleen mensen die recht hebben op een uitkering deze ontvangen", stelt de Venlose wethouder Hanno Lamers (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). "Misbruik van uitkeringen kunnen we niet tolereren." Zijn Venrayse collega wethouder Lucien Peeters (Leven) vult aan: "Met dit onderzoek sporen we overigens niet alleen fraude op. Bijkomend effect is dat het regelmatig controleren van het klantenbestand een preventieve werking heeft, doordat (potentiële) fraudeurs een hogere pakkans ervaren."

Uit de krant