Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Een sfeerfoto van Schijt aan de grens, editie 2019.&nbsp;</p>

Een sfeerfoto van Schijt aan de grens, editie 2019. 

(Foto: Persfoto)

Schijt aan de grens komt met voorproefje

  Kunst en Cultuur

Het Brabants-Limburgs cultuurfestival Schijt aan de grens trakteert het publiek twee keer. In oktober krijgt het publiek een voorproefje, in de zomer van 2022 volgt dan het festival in zijn volle omvang. Met dank aan het coronavirus. Thema van beide evenementen is ‘Grenzeloos verlangen’.


Na 2019 zou het laagdrempelig tweejaarlijks festival eind augustus van dit jaar plaatsvinden. Maar met alle onzekerheden die corona met zich meebracht, was dat geen haalbare kaart.

Jan Fleurkens, bestuurslid en één van de aanstichters van Schijt aan de grens, legt uit: “We zijn een organisatie die helemaal draait op de inzet en creativiteit van vrijwilligers. Normaalgesproken beginnen we in het najaar al met de voorbereidingen. Dat kon allemaal niet. Ook zwemmen we niet in het geld en kunnen we geen grote financiële risico’s nemen. Daarom hebben we de knoop doorgehakt: geen groot festival in 2021. Maar zowel wij als onze bezoekers verlangen naar een grensoverschrijdend feestje en daarom presenteren we zaterdag 23 en zondag 24 oktober een Schijt aan de grens-voorproefje. Noem het een scheetje aan de grens.”

Hoe gaat dat voorproefje eruitzien? Opnieuw Jan Fleurkens: “Met de invulling zijn twee werkgroepen nu druk bezig. Er zijn in ieder geval twee dagen activiteiten. Zaterdag 23 oktober verzorgt de werkgroep Overloon in ’t Helder een gevarieerd programma met muziek en kunst. Zondag 24 oktober is de foyer van de Venrayse schouwburg weer het toneel van Schijt draait door, het live-praatprogramma met verrassende gasten en spraakmakende onderwerpen. Hoe de programma’s er precies gaan uitzien, kan iedereen volgen via de website Schijt aan de grens en de sociale media. Maar zet die dat alvast in de agenda.”

Schijt aan de grens begon in 2015 als initiatief om de samenwerking en kruisbestuiving tussen Brabantse en (Noord-) Limburgse creatievelingen te stimuleren en gezamenlijk iets moois neer te zetten. Inmiddels staat het festival aan beide kanten van de provinciegrens op de kaart.

Zo subsidiëren de gemeenten Boxmeer en Venray Schijt aan de grens elk jaarlijks met 5000 euro en dragen ook de beide provincies bij. Symbool voor zowel begrenzing als verbinding staat de Loobeek tussen Venray en Overloon. De beek is door het Waterschap Limburg opnieuw ingericht en zal in de programmering van Schijt aan de grens 2021 en 2022 een rol gaan spelen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten