Afbeelding

Schilderijen voor Venrays Museum

Kunst en Cultuur

Marian Fassotte, manager van het Venrays Museum, ontving op 1 april van het echtpaar Lambert en Martine de Rooij-Pouwels drie schilderijen van de Venrayse schilder Louis Pouwels.

Louis Pouwels was een Venrayse huisschilder en kunstschilder. Hij leefde van 1905 tot 1971. Zijn ouderlijk huis stond aan de Langstraat waar zijn ouders een café voerden, met een handboogschietbaan. In 1948 begon Louis Pouwels een eigen lijstenmakerij waar hij ook door hem geschilderde stukken tentoonstelde en verkocht. Veel van zijn schilderijen zijn plaatsen en gebouwen in Venray, landschappen, boerderijen en stillevens. Ook schilderde hij vaak op verzoek van klanten. Soms schilderde hij van foto's.

Zijn vaardigheid als schilder kwam ook goed van pas in het verenigingsleven. Zo schilderde hij regelmatig decors voor de amateurtoneelvereniging Polyhymnia en grimeerde hij de acteurs. Ook grimeerde hij jarenlang mensen die meeliepen in de optocht met carnaval en de Sinterklazen en pieten in de decembermaand. Naast het schilderen was hij ook op een ander vlak actief. Hij restaureerde beelden, Maria- en Jozefbeelden van gips. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij geëvacueerd naar Eindhoven. Daar beschilderde hij klompjes met taferelen voor de Engelsen en Amerikanen om als souvenirs mee naar huis te nemen. Zijn manier van schilderen is romantisch te noemen. Hij verkocht zijn schilderijen niet via exposities maar alleen vanuit de lijstenmakerij. Of zelfs vanuit de huiskamer, vertelde een van zijn dochters. Als een klant niet iets van zijn gading vond, mochten ze ook even in de huiskamer kijken. Zo verdwenen zijn mooiste werken.

Zijn schilderscarrière heeft ongeveer geduurd van 1940 tot ca. 1969. In die jaren schilderde hij meestal enkele werken per maand. De kinderen van Louis Pouwels willen niet dat de werken van Louis voor Venray verloren gaan. Daarom schonken zij nu drie schilderijen aan het Venrays Museum. Mogelijk volgen er in de toekomst nog meer.

Het Venrays Museum is erg blij met deze aanvulling. De schilderijen worden eerst opgeknapt. Het museum heeft al drie werken in bezit. Mogelijk volgt er in de toekomst een expositie waar de doeken tentoongesteld gaan worden.

Uit de krant