Afbeelding

Laat de teugels vieren in museum

Kunst en Cultuur

 In het Venrays Museum is van maandag 15 januari tot en met zondag 11 februari de voorstelling Laat de teugels vieren te zien. In de tentoonstelling vormen tweeënentwintig kunstwerken, dertien gedichten en acht verhalen een geheel.

De gedichten en verhalen zijn geschreven door deelnemers aan de schrijfwedstrijd De Raadselige Roos, die het Literair Café Venray elk jaar uitschrijft. Dit jaar was het de vijfentwintigste keer dat deze wedstrijd werd uitgeschreven. De naam van de wedstrijd is ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhof getiteld Het lied der dwaze bijen. Het gedicht beschrijft hoe bijen buiten hun eigen tuin op zoek gaan naar 'hogere honing'. Tijdens die zoektocht komen ze ook terecht bij raadselige rozen. Het Literair Café Venray vond bijen een mooi symbool voor het dorp dat bijen in zijn wapen heeft. Het thema van de wedstrijd is dit jaar Laat de teugels vieren. Dichters, schrijvers en kunstenaars uit de zuidelijke provincies van Nederland en uit Vlaanderen mochten meedoen. Dichters, schrijvers en kunstenaars wisten niet van elkaar wat ze creëerden. Dertien gedichten en acht verhalen werden goed genoeg bevonden om in een bundel te worden opgenomen.

De jury heeft de kunstwerken bekeken en naar verwantschap gezocht met de gedichten of de verhalen. Die verwantschap bleek er eenentwintig keer te zijn. De bundel laat die combinatie zien in zwartwit. De tentoonstelling in het Venrays Museum biedt de mogelijkheid om de kunstwerken op ware grootte en in kleur te zien. Het museum is gelegen aan het Monseigneur Goumansplein 1 in Venray.

Foto; Het afgebeelde boek symboliseert de bedoeling van het Literair Café Venray in het algemeen.

Uit de krant