Afbeelding
Foto: Persfoto

Hoe registreer je een domeinnaam?

Ingezonden Mededeling

Een domeinnaam registreren is een belangrijk punt voor je bedrijf. Het zorgt voor meer vindbaarheid en dus ook meer trafic, je kan er verschillende mailadressen aan koppelen en meer. Wat houdt een domeinnaam nu precies in en belangrijker: waar kun jij je eigen domeinnaam registreren en hoe gaat dit in zijn werking? In dit artikel leggen we je alles uit omtrent het registreren van je domeinnaam. 

Wat is een domeinnaam nu precies? 

Een domeinnaam is een unieke aanduiding voor een internetadres. Een domeinnaam kan worden gebruikt voor alle internetdiensten. Hieronder valt natuurlijk de URL van een website, maar bijvoorbeeld ook voor een e-mailadres. 

Een domeinnaam is een naam in het zogeheten ‘Domain Name System’. Het DNS is een naamgevingssysteem waarmee computers bepaalde diensten en toepassingen kunnen identificeren. 

Het is dus kort gezegd een soort persoonlijk telefoonnummer die de computer of server herkent als ‘jou’. 

 Een domeinnaam wordt verkregen bij een nationale organisatie (b.v. .nl, .be, .de) of bij een internationale organisatie (b.v. voor een .com, .edu).

Hoe registreer je een domein? 

Je registreert een domein bij een registrar (hostingprovider). Deze doet een registratieaanvraag voor je bij de organisatie die de domeinnamen beheert. Voor bijvoorbeeld domeinnamen met de extensie .nl (In Nederland) is dat de SIDN.

Waarom een domeinnaam registreren? 

Een domeinnaam registreren heeft veel voordelen voor jou en/of je bedrijf. Zo kun je met een geregistreerde domeinnaam bijvoorbeeld een e-mailadres op maat maken en ben je altijd bereikbaar op hetzelfde adres (ook na een serverwisseling). Daarnaast wekt het ook vertrouwen en herkenning van je (potentiële) klanten op. 

Waar kan ik een domeinnaam registreren? 

Er bestaan meerdere manieren om een domein te registreren. We benoemen ze hieronder: 

  • Via een rechtstreeks contract met de exploitant van een (Top Level) domein. Echter is die optie veel duurder en staat vaak alleen voor grootafnemers open.
  • Via een registrar voor het gewenste domein. 
  • Via een serviceprovider van het register (erg makkelijk). 

Voor particulieren en kleine bedrijven raden we de serviceproviders aan, omdat ze goedkoper zijn. Ook geef je veel vervelende klussen uit handen en wordt een domeinnaam vastleggen verzorgd. Dit bespaart een particulier en/of een mkb veel tijd en energie. 

Wat betekent webhosting? 

Met alleen een domeinnaam ben je er echter nog niet. Jouw website moet ook bereikbaar zijn voor bezoekers. Hier gebruik je webhosting voor. 

Voor de grotere bedrijven is het handig om zelf een server aan te schaffen, omdat ze de kosten er goed uithalen. Voor particulieren en mkb’s is het echter prijzig. Handiger is dan om een stukje server te huren van een gespecialiseerd bedrijf. De webhosting aanbieder zorgt ervoor dat jouw website altijd beschikbaar is.

Nu nog jouw website afmaken

Door de juiste domeinnaam te registreren en een geschikte webhost hier aan te koppelen, ben je helemaal klaar om jouw website in te richten en de puntjes op de i te zetten. Begin je website goed en registreer een geschikte domeinnaam. Kies daarna een goede webhost en je bent klaar om je business online te laten draaien! 

Uit de krant