De Veluwse Midwinterhoornbloazers.
De Veluwse Midwinterhoornbloazers. Foto: Martin Hogeboom

Hoornblazers op Weverslo

Heide

Het geluid van de midwinterhoorn kan kilometers ver dragen. Er is nog veel onduidelijk over de historie van dit bijzondere instrument. Werd het instrument gebruikt om elkaar te waarschuwen of om hulp te vragen over grote afstand? Vast staat wel dat er van oudsher geblazen werd om aan te kondigen dat de dagen weer langer worden. Traditioneel wordt er alleen op de midwinterhoorn gespeeld vanaf de adventstijd tot aan Driekoningen. Het doel ervan is goed omschreven in het volgende gezegde:  Zee bloas um beurten de boodschap vèdan, dät ‘t duuster mut goan want ‘t lich kump d’r an’.


Om de komst van het licht in te luiden en om de verbinding met andere natuurbegraafplaatsen te versterken, klinkt het geluid van de midwinterhoorns op zondag 19 december niet alleen op Natuurbegraaf Weverslo in Heide, maar ook op natuurbegraafplaatsen waarmee wordt samengewerkt, zoals onder andere Eygelshof en Schapenmeer. Belangstellenden zijn van harte welkom om dit mee te beleven.

De hoornblazers beginnen op zondag 19 december om 12.00 uur. Aansluitend organiseert Weverslo een winterwandeling over het landgoed en de natuurbegraafplaats. Hierbij worden de geldende RIVM-regels gevolgd. Vooraf aanmelden via natuur@weverslo.nl, met vermelding van het aantal personen.

Voor meer informatie: www.weverslo.nl/midwinterhoornblazers/