In mei werd het in de nacht van zaterdag op zondag vernielde monument feestelijk onthuld. Foto: archief Peel en Maas.
In mei werd het in de nacht van zaterdag op zondag vernielde monument feestelijk onthuld. Foto: archief Peel en Maas.

Soldatenbeeldje verdwenen

Column

"We hebben geconstateerd dat het soldatenbeeldje is verdwenen en gaan hiervan zeker aangifte doen." Dat zegt een woordvoerster van de gemeente Venray naar aanleiding van de vernieling, in de nacht van zaterdag op zondag, van het oorlogsmonument aan de Overloonseweg in Venray.

Het soldaatje, dat boven op het Norfolk-monument stond,  is spoorloos verdwenen. Mensen met meer informatie over de diefstal kunnen contact opnemen met de politie via telefoon 0900-8844.

Het soldatenbeeldje bij het Norfolk-monument aan de Overloonseweg in Venray werd begin mei onthuld. Het beeld verdween in 2013, waarschijnlijk na een diefstal, en kwam uiteindelijk via de politie en gemeente weer boven water, waarna het werd gerestaureerd door leden van de Stichting Kruisen en Kapellen. Dit werd mede door subsidie van het Historisch Platform Venray gerealiseerd.

In 1988 werd het monumentje gebouwd met Engelse stenen en sierstenen, op initiatief van D Day-veteranen uit het eerste bataljon van het Royal Norfolk Regiment, die op plaatsen waar zij veel kameraden hadden verloren een gedenkteken wilden oprichten. Het werd niet alleen een gedenkteken voor het eerste bataljon, er lagen veel meer regimenten van dit bataljon, maar ook voor 300 omgekomen burgers van Venray.

Uit de krant