Een beeld uit de optocht van de Piëlreuzen in Ysselsteyn, 2020.
Een beeld uit de optocht van de Piëlreuzen in Ysselsteyn, 2020. Foto: Henk Lammen

‘Onzekerheid vastelaovend ongelooflijk groot’

Carnaval Venray

De vijftien vastelaovesverenigingen in de gemeente Venray hebben vanwege de huidige coronalockdown al hun activiteiten tot en met 14 januari geschrapt. Daarnaast zijn er door enkele verenigingen ook al activiteiten, die na 14 januari binnen zouden plaatsvinden, afgelast. 

Vorstenraod Rooy, het samenwerkingsverband van alle vijftien vastelaovesverenigingen in de gemeente Venray, heeft afgelopen weekend uitgebreid digitaal met elkaar gesproken over de komende vastelaovend in de gemeente Venray. “Met name berichten van andere carnavalsverenigingen uit de provincie zijn aanleiding om ook vanuit Venray te communiceren over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor vastelaovend 2022”, meldt Willie Koonings namens het bestuur van Vorstenraod Rooy. “De onzekerheid is ongelooflijk groot en de verenigingen begrijpen de voorzichtigheid die vanuit de overheid wordt betracht.”

De grote onzekerheid is voor de verenigingen echter ook reden om vooralsnog geen besluiten te nemen die ervoor zorgen dat er geen georganiseerde vastelaovend is in de gemeente. “Rondom de persconferentie van medio januari 2022 zullen de verenigingen opnieuw met elkaar in gesprek gaan om de mogelijkheden te verkennen. Uitgangspunt is dat de traditie vastelaovend door moet gaan, wellicht in een heel andere vorm, rekening houdend met de gezondheidsrisico’s en de beperkingen. En dat vraagt creativiteit en heel veel flexibiliteit van vastelaovesvierders en verenigingen. Creativiteit en flexibiliteit die in grote mate aanwezig is. Besluiten over activiteiten en het uitroepen van prinsen worden derhalve pas medio januari 2022 genomen. In de weken daarna is nog veel mogelijk. In deze donkere dagen zijn we allemaal op zoek naar een lichtpuntje en voor Vorstenraod Rooy en alle vastelaovesvierders van de gemeente Venray is dat lichtpuntje: vastelaovend 2022 in welke vorm dan ook!”, zo besluit Koonings.