Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Veel Limburgse carnavalsverenigingen hebben de festiviteiten al afgeblazen of kiezen voor een alternatieve invulling. &nbsp;</p>

Veel Limburgse carnavalsverenigingen hebben de festiviteiten al afgeblazen of kiezen voor een alternatieve invulling.  

(Foto: Henk Lammen)

Veiligheidsregio’s verbieden evenementen met carnaval

  Carnaval

De Limburgse veiligheidsregio’s hebben besloten dat carnavalsevenementen waarvoor een vergunning nodig is, niet door mogen gaan. Dat betekent géén grote evenementen rondom vastelaovend in 2021.

Dat schrijven de voorzitters van de twee Limburgse veiligheidsregio’s Antoin Scholten en Annemarie Penn-te Strake woensdagavond in een gezamenlijke brief. ‘Als voorzitters van de twee veiligheidsregio’s in Limburg hebben we, in samenspraak met de gouverneur en na overleg met alle Limburgse burgemeesters, gezamenlijk besloten om, de vergunning plichtige carnavalsevenementen niet op de traditionele wijze door te laten gaan. Dit besluit geldt daarmee ook voor de 11devande11de en andere grote aan carnaval gerelateerde bijeenkomsten. De verantwoordelijkheid voor de vergunningverlening ligt lokaal bij de gemeenten en de lokale burgemeesters, maar voor de eenduidigheid en het voorkomen van regionale en lokale verschillen trekken we samen één lijn in onze provincie’, staat in de brief. ‘Het naleven van 1,5 meter is lastig wanneer mensen in grote groepen samenkomen, zeker wanneer er alcohol wordt gedronken en mensen meegenomen worden door de muziek’. Ook wijzen ze op het risico van een zogenaamd ‘waterbedeffect’. ‘Omdat zowel in Brabant als over de grens in Duitsland traditionele carnavalsvieringen verboden zijn, is de kans groot dat mensen van (ver) buiten de provincie in grote aantallen naar Limburg komen, waardoor het éxtra druk wordt’, schrijven Scholten en Penn-te Strake.

Indien er toch evenementen doorgaan, zijn de risico’s volgens de Limburgse veiligheidsregio’s voor de openbare orde en publieke gezondheid onaanvaardbaar groot. Veel Limburgse carnavalsverenigingen hebben de festiviteiten al afgeblazen of kiezen voor een alternatieve invulling. De Veiligheidsregio’s zijn en blijven continu in contact met de carnavalsbonden en –verenigingen om mee te kijken wat eventueel wel mogelijk is. Optochten en bijeenkomsten zijn dat binnen de kaders niet. ‘We weten niet hoe de situatie over een paar dagen is of over een paar weken, laat staan over een paar maanden. Wij staan er samen voor aan de lat om kwetsbaren te beschermen, te zorgen dat de zorg niet opnieuw overspoelt raakt, zicht op het virus te houden en clusteruitbraken te voorkomen. Dat kunnen we alleen samen. Wij blijven alle Limburgers daarom vragen: blijf je verstand gebruiken, houd 1,5 meter afstand en houd je aan de bekende hygiënemaatregelen’, aldus de voorzitters in dit statement.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten