66 procent van de inwoners van Blitterswijck is voor een azc met minder asielzoekers of voor een kortere periode. Foto: Lotte Kamphuis
66 procent van de inwoners van Blitterswijck is voor een azc met minder asielzoekers of voor een kortere periode. Foto: Lotte Kamphuis Foto: Lotte Kamphuis

'Minder asielzoekers in azc Blitterswijck'

Blitterswijck Dossier: Komst AZC Roekenbosch

Blitterswijck staat open voor een asielzoekerscentrum (azc) in het dorp. Dat blijkt uit een enquête van de dorpsraad. Er is een twee derde meerderheid voor de komst van een azc, maar dan wel met minder asielzoekers of een kortere looptijd.

De dorpsraad heeft ongeveer 500 enquêtes verspreid waarvan 82 procent is ingevuld. 66 procent van de inwoners van Blitterswijck is voor een azc met minder asielzoekers of voor een kortere periode. Slechts 5,3 procent is voor een azc met maximaal 750 asielzoekers. Van de mensen die de enquête in hebben gevuld, is 28,6 procent tegen een azc in het dorp. In de uitslag van de vragenlijst geeft de dorpsraad aan dat burgemeester Gilissen trots mag zijn op Blitterswijck omdat de inwoners openstaan voor een azc.

'Dit is ons inziens een uitzondering in Nederland en een uiting van verantwoordelijkheidsgevoel en liefde voor de medemens'. Met deze enquête vraagt de dorpsraad aan de burgemeester om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen met COA en Het Roekenbosch. Dit in de hoop dat er een compromis gevonden kan worden waarbij de mening van de Blitterswijckse mensen wordt meegewogen.

Uit de krant