Afbeelding
Foto: Pexels
Ingezonden mededeling

Welke wespensoorten komen voor in Nederland en hoe kun je ze herkennen?

Algemeen

Wespen zijn fascinerende insecten die in de zomermaanden veel voorkomen in Nederland. Ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem, maar kunnen ook voor overlast zorgen. Het is daarom handig om te weten welke wespensoorten er in Nederland voorkomen en hoe je ze kunt herkennen.

Welke wespensoorten komen voor in Nederland en hoe kun je ze herkennen?

Gewone wesp

De gewone wesp, ook wel bekend als de Limonadewesp, is een van de meest voorkomende wespensoorten in Nederland. Deze wesp heeft een gele en zwarte tekening op het achterlijf en kan behoorlijk agressief zijn wanneer hij zich bedreigd voelt. De gewone wesp bouwt zijn nest vaak in de grond of in holle bomen.

Duitse wesp

De Duitse wesp is ook een veelvoorkomende wespensoort in Nederland. Deze wesp lijkt veel op de gewone wesp, maar is iets groter en heeft een duidelijke gele kleur. De Duitse wesp bouwt zijn nest vaak in holle bomen of onder daken.

Hoornaar

De hoornaar is de grootste wespensoort die voorkomt in Nederland. Deze wesp kan tot wel 3,5 centimeter groot worden en heeft een opvallende oranjebruine kop. De hoornaar is minder agressief dan de gewone wesp en zal niet snel steken, tenzij hij zich bedreigd voelt. Het nest van de hoornaar bevindt zich vaak in bomen of struiken.

Veldwesp

De veldwesp is een slanke wesp met een smalle taille en een geel zwarte tekening op het achterlijf. Deze wesp is minder agressief dan de gewone wesp en zal niet snel steken. De veldwesp bouwt zijn nest vaak in holle bomen of in de grond.

Zweefvlieg

De zweefvlieg wordt vaak verward met een wesp, maar is eigenlijk een vlieg. Deze vlieg heeft een geel zwarte tekening op het lichaam en zweeft vaak stil in de lucht. De zweefvlieg is volledig onschadelijk en voedt zich met nectar.

Hoe kun je wespen herkennen?

Wespen zijn over het algemeen te herkennen aan hun gele en zwarte tekening op het lichaam. De verschillende wespensoorten zijn echter te onderscheiden aan de grootte en kleur van hun lichaam en de plaats waar ze hun nest bouwen.

Wat te doen bij overlast?

Wanneer je last hebt van wespen, is het verstandig om hun nest met rust te laten en niet te gaan slaan of zwaaien. Wespen voelen zich namelijk snel bedreigd en zullen dan agressief worden. Mocht je toch overlast hebben, dan kun je het beste een professionele wespenbestrijder inschakelen om het nest veilig te verwijderen.

Bron: https://debestrijdingsbrigade.nl/wespennest-verwijderen

Uit de krant