Afbeelding
Foto: pixabay

Start jaarlijkse paddentrek

Algemeen Milieu en Duurzaamheid Smakt

De jaarlijkse paddentrek staat op punt van beginnen. Vooral bij Maashees en Smakt is dat zichtbaar. Om de dieren te beschermen tegen verkeer wordt de Vennenweg in Maashees, die bij de provinciegrens overgaat in Op de Bus in Smakt, regelmatig afgesloten.

De dieren komen praktisch gelijktijdig uit hun winterslaap en trekken dan massaal naar een nabijgelegen poel, plas of gracht om hun eieren af te zetten en te bevruchten. In Maashees gaan ze naar de vijver aan de Vennenweg en ook naar de vijvers van het Limburgs Landschap bij Smakt. Naast de de padden gaan in deze tijd ook bruine kikkers en salamanders op pad. Wanneer de weg wordt afgesloten (alleen in de avonduren tot middernacht) ligt aan de temperatuur. 

Zodra die in het voorjaar boven een bepaald minimum uitkomt, komen de padden tevoorschijn en trekken in de richting van een nabijgelegen voortplantingspoel. Ze kunnen daarbij afstanden tot anderhalve kilometer afleggen. Op koude dagen laten de diertjes zich niet zien. De lentetrek duurt tot ongeveer eind maart. In het najaar trekken ze zich weer terug naar hun overwinteringsgebied om voor enkele maanden onder de grond te verdwijnen.

Uit de krant