Afbeelding
Foto: eigen foto

Diamanten bruidspaar Poels

Algemeen Venray

Toon Poels (86) en Mia Poels-van Ass (85) zijn 60 jaar getrouwd. Op woensdag 8 maart 1963 gaven Toon en Mia elkaar het ja-woord voor de wet. Hun kerkelijk huwelijk werd op 27 april 1963 ingezegend.

Hun eerste ontmoeting was tijdens een dansavondje in het dorp Veulen. Mia leerde Toon kennen op de dansvloer via Toon zijn broer Johan. Toon was die avond vrij van militaire dienst en had z’n legerkistjes nog aan op de dansvloer. Omdat Mia haar fiets kapot had, hielp Toon haar met de reparatie en bracht haar die avond ook thuis. Daarna volgde verkering van ruim drie jaar, alvorens zij in het spreekwoordelijke huwelijksbootje stapten. Het paar betrok een deel van de woning aan de Henscheniusstraat in Venray (waar een tante van Mia woonde). Mia, geboren in Venray, werkte als oudste dochter van een gezin van dertien kinderen mee op de boerderij (D’n Thuul) van haar ouders en werkte ook enkele jaren bij een Venrays gezin.

Toon, geboren in Merselo en oudste van een gezin van elf kinderen, werkte als keurmeester op de groenteveiling. Hij wist al op jonge leeftijd dat hij graag snel zelfstandig wilde zijn. Toen de kans zich voordeed om een eigen bloemengroothandel op te zetten, grepen Toon en Mia die met beiden handen aan. In 1967 werd dochter Ine geboren. In 1969 verhuisde het gezin naar de woning aan de Langstraat tegenover het ouderlijk huis van Mia. Vanuit de kelder werden de snijbloemen door Mia verkocht. Toon reed ’s nachts naar de bloemenveilingen om de groothandelklanten te kunnen bedienen. Ook verkocht Toon in de weekenden snijbloemen vanuit de bloemenkraam op het Venrayse Henscheniusplein.

In 1973 werd dochter Angèle geboren. Toon en Mia werkten ook in die jaren hard en de balans zoeken tussen gezin en groeiend bedrijf was een grote uitdaging. Daarom werd besloten enkele medewerkers aan te nemen. In 1977 verhuisde het bedrijf naar de overkant van de weg en werd Tuincentrum Thuylshof geopend, door Toon en Mia uitgebouwd tot in 1989 tot Intratuin Venray. De bloemenkraam probeerde Toon nog zoveel mogelijk zelf te regelen. Dit was zijn grote passie. Daarnaast werd ook Bloemenhuis Angèle geopend in het Venrayse centrum (dochter Angèle nam dit later over).

Toon was ook jarenlang scheidsrechter. Hij stond in die tijd ieder weekend op het voetbalveld. Vandaag de dag volgt Toon nog altijd alles wat met voetbal te maken heeft. Ook volgt hij de voetballende kleinzonen en probeert hen te voorzien van goede adviezen en kritische feedback. Mia geniet vandaag de dag van lezen, oudheidkunde en geschiedenis. Ook geniet zij van haar kinderen en kleinkinderen en familie en kennissen.

 Toon en Mia hebben nog tot op hoge leeftijd actief meegewerkt en beiden zijn nog altijd zeer betrokken bij het bedrijf/ hun levenswerk. Ook genieten zij nu van de vele kleine dingen waar zij voorheen weinig tijd voor namen.

Binnenkort hopen zij een feestje te houden  vanwege hun diamanten huwelijk. Samen met hun kinderen en vier kleinzonen Stan (22), Tom (20), Guus (19), Sjors (13), familie en kennissen.

Uit de krant