Afbeelding
Foto: pixabay

Kermis als proef verminderen wegwerpplastic

Algemeen Venray

De bedoeling is om tijdens de Venrayse kermis van 4 tot en met 9 augustus 2023 een pilot uit te voeren om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen. 

Dat liet wethouder Erik van Daal vorige week weten tijdens de commissie Werken en Besturen. GroenLinks (GL) wilde van de wethouder weten hoe Venray zich voorbereidt op het landelijke verbod, dat met ingang van volgend jaar wegwerpplastic verbiedt bij festivals, evenementen en in de horeca. Vanaf 1 juli 2023 mogen geen gratis kunststof bekers en voedselverpakkingen meer worden meegegeven aan klanten. GL constateerde tijdens de carnavalsdagen in Venray dat de feestgangers soms op een ‘tapijt van plastic liepen, aangevuld met kapotte glazen en Flügel-flesjes’. “Duurzaamheid is met carnaval wat betreft plastic afval nog ver te zoeken”, volgens GL-commissielid Harrie Janssen. 

Van Daal liet weten dat in december met de horeca overleg is gevoerd over het plastic-probleem. “Concrete plannen zijn er nog niet. Wel zijn we het erover eens dat er iets moet gebeuren. De gemeente kan nu nog geen verplichtingen opleggen. Afgesproken is dat we de kermis als proef gaan gebruiken om anders met plastic, zoals drinkbekers, om te gaan.” Hoe is nog onduidelijk.

Uit de krant