Het boerengezelschap van De Piëlhaas schittert op het podium.
Het boerengezelschap van De Piëlhaas schittert op het podium. Foto: Hoedemaekers Venray

Boerengezelschap De Piëlhaas

Algemeen Carnaval Venray

Half oktober 2021 stond een delegatie van de Kemissie Boerenbrulleft voor de deur bij de huidige boerenbruid, Iris Reivers (36). “Ik dacht dat ze voor mijn man Jules (Reivers, adjudant in 2018 van Prins Roel II) kwamen, dus ik moest echt even bijkomen toen bleek dat ze een vraag voor mij hadden”, zegt Reivers.

Reivers is afkomstig uit de regio Utrecht, en kwam tijdens haar studie in Nijmegen Jules tegen, waarna ze verhuisde naar Venray en steeds meer betrokken raakte bij de vastelaovend. Ze werkt als psycholoog en samen met Jules heeft ze dochter Fien (3). Als bruidegom koos ze Mikan Huppertz. Ze zijn al jaren vrienden en met hun vriendengroep altijd samen op pad met de vastelaovend als de SRV Mannen. Huppertz (45) is afkomstig uit Meerlo en is zelfstandig ondernemer en softwareontwikkelaar. Hij is getrouwd met Janneke (tevens getuige van de bruid) en samen hebben ze twee kinderen, Tess (6) en Loek (3). In de speech bij het uitkomen tijdens RDKGU gaf het bruidspaar al aan dat ze beiden meteen zeker wisten dat ze dit samen wilden doen. “Het is een eer om gevraagd te zijn, zeker omdat dit gezien mijn afkomst en het feit dat ik geen dialect spreek, traditioneel niet voor de hand lag”, zegt de bruid. Als opperboer vroeg het koppel Joop Derks (50), werkzaam als dirigent. Iris kent Joop van optredens met MMSK. “Joop heeft een enorm groot vastelaovendshart, is niet bang voor de spotlights en gaat dit avontuur met hetzelfde gevoel aan als wij”, legt Mikan uit. Hierna werd de rest van het gezelschap gevraagd. “We zijn heel erg trots op onze familie.”

Wilco Postma (vader van de bruid), Linda Claessens (moeder van de bruid), Janneke Huppertz (getuige van de bruid), Sanne Yalçin-Peeters (getuige van de bruid), Anouk Clerkx (sjampieter van de bruid), Nico Geurts (vader van de bruidegom), Maud Kessels (moeder van de bruidegom), Luc Kateman (getuige van de bruidegom), Janne Driessen (getuige van de bruidegom) en Annelieke Schütte-Staal (sjampieter van de bruidgeom) maakten het gezelschap compleet. “Het was even puzzelen om de bijbehorende tradities en gebruiken te doorgronden, zeker nu er zo veel veranderingen doorgevoerd worden. Maar inmiddels weet iedereen wat ervan ons verwacht wordt. Iedereen neemt daar zijn verantwoordelijkheid ook in. Maar ondanks dat zeker niet iedereen elkaar vooraf kende, hebben we al anderhalf jaar een superleuke tijd met elkaar gehad waarin er hard gewerkt, maar ook ontzettend hard gelachen werd.”

Er werd voor het eerst gekozen voor twee vrouwelijke sjampieters. Hoewel het stel er ineerste instantie niet bij stilstond dat dit niet gebruikelijk is, zijn ze blij met hun keuze. “Het is voor De Piëlhaas belangrijk om de achterban te vergroten en van de vastelaovend voor iedereen een mooi en toegankelijk feest te maken. De vereniging investeert veel in de jeugden dan is het niet meer dan logisch dat er met een open blik gekeken wordt naar welke tradities belangrijk zijn om te behouden, maar ook naar welke misschien niet meer goed aansluiten bij de huidige tijdsgeest. Daarbij hoort ook de huidige discussie over bijvoorbeeld het geslacht van de zogenaamde pettendragers. We zijn blij te zien dat De Piëlhaas hier minder conservatief in is dan sommige andere grote verenigingen.”

De keuze voor de dames in de rol van sjampieter zorgde wel nog voor wat uitdaging bij de kostuums: de eigen pakken van de vereniging waren gemaakt voor mannen en bleken veelte groot en weinig flatteus. “Annelieke en Anouk hebben fantastisch werk geleverd ompakken samen te stellen die bij hen en ons gezelschap passen. Gelukkig bleken de zwaarden wel uniseks te zijn.”

Net als hun voorgangers koos het gezelschap ervoor om een liedje te maken. “Dat wasnatuurlijk voor de hand liggend, we hebben de contacten dichtbij huis”, lacht Iris, doelendop het muziekbedrijf van haar man Jules en Roel Gommans, die aan de wieg staan van de liedjes van o.a. Bjorn en Mieke. Het nummer Dwars dur de Naacht van Iris & Mikan staat inmiddels op Spotify en de familie heeft het tijdens de afterparty van de premièreavond van Circus Mök voor het eerst samen met de hofkapel live ten gehore gebracht. “Het is supergaaf dat de hofkapel de nieuwe nummers van het trio, het boerengezelschap en de Venrayse artiesten kan spelen. Het geeft zoveel meer sfeer om je liedje met een live band ten gehore te kunnen brengen. ”Momenteel zijn de voorbereidingen voor de Boerenbrulleft en de aansluitende Vastelaoves Kantus op dinsdag in volle gang. “De organisatie van de hele vastelaovend is anders dan anders, ook omdat de Piëlhaas de organisatie nu deelt met horeca Venray. Dit zorgt vooruitdagingen, maar geeft ook ruimte voor nieuwe ideeën”, legt Iris uit. Al voor de coronatijd is er door de Kemissie Boerenbrulleft veel geïnvesteerd in de ‘Dinsdag Nieuwe Stijl’ met eenbomvol programma op de laatste vastelaovendsdag.”De boerenbrunch zal dit jaar in de schouwburg zijn, waar plek is voor ongeveer 350mensen. Na de brunch zal het gezelschap zich verplaatsen naar de tent, waar de bruiloftplaats zal vinden. In de Tent zullen tafels en banken staan opgesteld. Hier zal voordat de trouwerij begint Naachtwaerk voor de nodige sfeer zorgen zodat de tent ook voor de vierders die niet komen brunchen al wordt opgewarmd. Direct na de ceremonie zal de kantus beginnen. Er is een ontzettend gave line-up aan artiesten, hier zijn we superblij mee. Dat wordt drie uur lang proosten en de longen uit je lijf meezingen.”

Het stel mag nog niet alles prijsgeven, maar o.a. Fiorenza, Verrekkes Moj en de SRV Mannen zullen hun opwachting maken. De kaartverkoop voor de boerenbrunch zal naar verwachting volgende week starten, de kantus is vrij toegankelijk.

Uit de krant