Venrayse brandweermannen nemen afscheid van collega Piet Swinkels (midden en inzetje).
Venrayse brandweermannen nemen afscheid van collega Piet Swinkels (midden en inzetje). Foto: Rianne Verbong-Faassen

Spuitgast Piet stopt

Algemeen 112 Venray

“Het is mooi geweest”, zegt Piet Swinkels. Na 43 jaar brandweerman te zijn geweest, hangt hij de brandspuit aan de wilgen om meer tijd vrij te kunnen maken voor vrouw en (klein)kinderen. Tot 1 januari is hij nog oproepbaar, daarna verricht hij nog wat regel- en ander kluswerk in de kazerne. “Anders is het afscheid wel erg plotseling.”

Hij had nog best door willen gaan. “En ook door kunnen gaan”, vult de 65-jarige Swinkels aan. “Want lichamelijk kan ik het allemaal nog goed aan. De fysieke testen die je jaarlijks moet doen, gaan me nog goed af. Ik voel me prima, maar ooit is het over, ik maak nu plaats. Voor onder andere mijn zoon. Die zit nu ook bij de Venrayse brandweer.”

In 1979 begon hij als 22-jarige aan de vrijwillige brandweeropleiding in de beroepskazerne in Venlo. Op dat moment was de geboren en getogen Venraynaar werkzaam bij ketelfabriek Muvero in Oostrum. “Dat ik oproepbaar werd als brandweerman, vonden ze daar prima. Huub Clevers werkte ook bij Muvero en was op zoek naar vrijwilligers voor de brandweer. Dat leek me wel wat.” Honderden keren rukte hij uit. De verkeersongevallen waarbij hij uitkwam waren vaak heftig. “Dan zeg je een kinderstoeltje in de auto. Het zal toch niet?, denk je op dat moment. Maar gelukkig, een overleden kind heb ik nooit mee hoeven maken. Grote branden als bij de Zwembad Company en een kunststoffabriek op Smakterheide, vlak bij de plek waar ik ben geboren, staan me nog helder voor de geest. Vooral mijn collega’s ga ik missen. Samen vorm je een grote vriendenploeg. De binding met je eigen ploeg van tien man is heel hecht.” 

Afgelopen zaterdag in alle vroegte werd Swinkels in zijn woning in Landweert door collega’s van zijn bed gelicht. Eerst was het samen met de familie ontbijten op de kazerne, vervolgens stonden er wat ludieke oefeningen op het programma en werd met vlaai afgesloten in de kazerne. “En ‘s middags stond ik weer bij een liftopsluiting bij Schuttersveld.” Van zijn werk bij brandbeveiliger Chubbs neemt Swinkels in 2024 afscheid. Dan gaat hij met pensioen.

Uit de krant