Afbeelding
Foto: pixabay

Basisscholen Venray gaan afval scheiden

Algemeen Onderwijs

Alle basisscholen in de gemeente Venray scheiden vanaf 1 januari 2023 hun afval. Bij de scholen staan bakken klaar voor papier, plasticverpakkingen, metaal en drinkpakken (PMD), groente- en fruitafval en etensresten (GFT+E) en restafval. Het scheiden van afval op school sluit aan bij het afvalbeleid van de gemeente. Door afval apart in te zamelen, kan er zoveel mogelijk worden hergebruikt. Het draagt er bovendien aan bij dat scheiden van afval voor alle kinderen een gewoonte wordt.

Het is een gekke situatie waar schoolkinderen mee te maken hebben. Thuis scheiden ze hun afval, terwijl ze op school veel afval samen in dezelfde prullenbak mogen gooien. De Venrayse basisscholen, vertegenwoordigd door de directeur van De Keg, Bart Mous, vroegen begin dit jaar aan de gemeente of dit niet anders kon. Mous: “We willen dat kinderen leren waarom het belangrijk is om afval te scheiden. Dan kan het niet zo zijn dat ze dit op de eigen school niet kunnen doen.”

De gemeente heeft gezorgd voor de verschillende afvalbakken en iedere school bereidt op eigen wijze het bijbehorende lesmateriaal voor.

Startschot op 9 januari
De eerste maandag na de kerstvakantie, op 9 januari, geeft wethouder Erik van Daal op basisschool De Keg het startschot voor het afval scheiden op school. Tijdens de weekopening test hij alvast hoe het gesteld is met de kennis over afval. Wethouder van Daal: “Jong geleerd is oud gedaan. Door ook op school te leren hoe je afval moet scheiden en wat er vervolgens mee gebeurt, wordt het een gewoonte voor ze. Thuis kunnen ze dan mooi het goede voorbeeld geven.”

De scholen hopen volgend jaar een flinke daling te zien in de hoeveelheid restafval en zo bij te dragen aan een duurzamere en groene gemeente.

Uit de krant