De F-35 Lightning II in de lucht.
De F-35 Lightning II in de lucht. Foto: Ministerie van Defensie

Belevingsvlucht F-35 verplaatst naar dinsdag

Algemeen Vredepeel

De belevingsvlucht die een F-35-jachtvliegtuig vandaag zou maken in de omgeving van de voormalige vliegbasis De Peel in Vredepeel, is verplaatst naar dinsdag 18 oktober. Er wordt vandaag veel regen verwacht die van invloed is op de beleving, geluidmetingen en het zicht voor de vliegers, en daarmee de routes. Hierdoor wordt het doel van de vlucht - de beleving van het geluid van de F-35 - onvoldoende bereikt. Dat meldt Defensie in haar burenmailing.

‘Het geluid van regen op ramen en daken beïnvloedt de beleving van de F-35. Het weer nodigt ook niet uit om de vlucht buiten te beleven, bijvoorbeeld op de markt of in de tuin. De regen veroorzaakt bovendien stoorgeluid op de apparatuur waarmee de geluidmetingen worden gedaan. Door het slechte zicht kunnen vandaag niet alle routes worden gevlogen zoals die zijn gepland en gecommuniceerd’, aldus Defensie. ‘De weersverwachting voor morgen lijkt op dit moment een stuk beter. Het streven is om de belevingsvluchten morgen alsnog uit te voeren. Deze dag was ook al als reservedag aangewezen. De vluchten zijn dan in principe op dezelfde tijden, dus om 11.30 en 15.30 uur. In de ochtend is er waarschijnlijk nog veel mist, waardoor de eerste vlucht mogelijk later wordt uitgevoerd. In het slechtste geval gaat de eerste vlucht niet door’.

Op verzoek van de omgeving voert een F-35-jachtvliegtuig een belevingsvlucht uit boven de voormalige vliegbasis De Peel. Mensen die in de buurt wonen of werken kunnen zo het geluid ervaren. Meer informatie: https://www.defensie.nl/onderwerpen/luchthavenbesluiten/luchthavenbesluit-de-peel/belevingsvlucht..

Uit de krant