Afbeelding
Foto: Hoeve de Boogaard

Monumentendag in het teken van verduurzaming

Algemeen Cultuur en Uitgaan Geijsteren

Open Monumentendag is sinds 1991 het grootste culturele evenement in Europa. Stichting Venray Monumentaal organiseert in samenwerking met de gemeente al jarenlang dit evenement in Venray. Dit jaar is het thema verduurzaming. 

“Vanzelfsprekend denken wij dan in eerste instantie aan rijks- en gemeentelijke monumenten. Maar wij richten onze aandacht ook op de eigenaren van bijzondere en karakteristieke panden die niet de status van een monument hebben maar wel beeldbepalend of karakteristiek zijn als vrijstaand pand of boerderij en vaak ook deel uitmaken van een wijkensemble”, laat de organisatie weten. “Met name de eigenaren van deze karakteristieke panden willen wij tijdens Open Monumentendag informeren over de mogelijkheden van verduurzaming en verder zijn natuurlijk alle belangstellenden van harte welkom.”

De gasten worden op 10 september uitgenodigd bij Hoeve de Boogaard aan de Wanssumseweg 1 in Geijsteren. Het programma start om 11.30 uur met koffie en thee. Het welkomstwoord klinkt om 12.00 uur door Frans van der Kruijf, voorzitter van Stichting Venray Monumentaal. De inleiding wordt verzorgd door Kirsten Akkermans, directie- en hoofdbedrijfsvoering bij Monumentenwacht Limburg. Zij zal vanaf 12.05 uur het publiek toespreken.

Om 12.20 uur is het vervolgens de beurt aan architect Inge de Neef. Zij is tevens voorzitter van ARK gemeente Venray. Architect Jacques Smits verzorgt om 12.35 een korte toelichting op het middagprogramma en om 15.30 uur wordt het programma afgesloten.

“Wij willen door middel van deze drie lezingen door de Monumentenwacht Limburg en twee architecten laten horen en zien op welke manieren en met welke middelen verduurzaming kan worden ingezet. Op deze manier wordt duidelijk dat verduurzaming het pand energie zuiniger maakt, en zeker niet minder mooi, maar eerder sterker, aantrekkelijker en waardevoller maakt!”

Van 13.00 tot 15.00 uur vindt de verduurzamingsmarkt plaats op de binnenplaats van Hoeve de Boogaard en van 14.00 tot 15.00 uur kan de voormalige lagere school van Geijsteren, nu appartementen, worden bezocht. “Wij wensen iedereen een leerzame en gezellige Open Monumentendag 2022 toe.”

Uit de krant