Peggy Keijsers schreef de theatervoorstelling.
Peggy Keijsers schreef de theatervoorstelling. Foto: Rita Kuenen Fotografie

Try-out Wei, achter de mist

Algemeen Centrum Cultuur en Uitgaan Venray

Craviet theatermakers verzorgt op dinsdag 20 september een try-out van de theatervoorstelling Wei, achter de mist. De voorstelling begint om 20.15 uur in Schouwburg Venray. De theatervoorstelling is het vervolg op de succesvolle documentaire. Na de lancering van de succestour, die in 2019 begon, is de documentaire Wei, zorgen voor pap met veel prijzen bekroond.

In de documentaire volgt filmmaker Ruud Lenssen zijn vader Jac nadat hij de diagnose dementie heeft gekregen. Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger. Ondertussen komt een onvermijdelijk afscheid steeds dichterbij. Peggy Keijsers ziet het schrijven van de theatervoorstelling van het bestaande werk van Ruud Lenssen als een uitzonderlijke eer. ‘Het is ontzettend spannend omdat het hier om échte mensen gaat. Met écht leed. Maar tegelijk is het ’t mooiste wat ik ooit heb mogen doen. Jac en Ria nog één keer een stem geven en daarmee de hand reiken naar mensen die het nodig hebben” aldus Keijsers. Wei, achter de mist is niet alleen een voorstelling over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven. De voorstelling kan anderen die met een dergelijke uitdaging leven herkenning bieden, en zorgprofessionals stof tot reflectie over hoe thuiswonende mensen met zorgbehoefte en hun naasten de juiste ondersteuning te bieden. De voorstelling loopt qua verhaallijn mee met de documentaire, maar gaat een stapje verder door de gedachtes van Jac en Ria te laten zien. De frustratie, de pijn, de wanhoop en de liefde. Daarnaast zien we hoe de omgeving reageert op het gezin, en de uitdagingen die daarmee gemoeid gaan. Want hoe ga je er mee om, als je het grote leed bij je naasten ziet? Sommige willen geen contact meer met het gezin, terwijl anderen achterblijven met een enorm schuldgevoel.

De theatervoorstelling wordt gespeeld door een dubbele cast, omdat het de wens is het hele land door te reizen met deze mooi voorstelling. Vooralsnog zijn er drie voorstellingen in Venray nagenoeg uitverkocht, waarvan een voorstelling uitsluitend voor studenten zorg en welzijn.

Uit de krant