Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Bestuur nieuwe parochiefederatie met oud-wethouder

Algemeen Blitterswijck Castenray Oirlo Religie Wanssum Blitterswijck Castenray Oirlo Religie Wanssum

Het nieuwe federatiebestuur, dat als koepel van de parochies Blitterswijck, Castenray, Oirlo en Wanssum op 1 juli aantreedt, bestaat uit vijf personen, onder wie oud-wethouder Jan Loonen uit Heide. Pastoor Huub van Horne is op papier pastoor-voorzitter, maar delegeert zijn taken aan deken Ed Smeets. 


Door Henk Baltussen


Dominique Voesten uit Oirlo neemt naast Smeets en Loonen eveneens zitting in het nieuwe kerkbestuur, alsmede Yaël Welerubun uit Castenray en Glenn Sluijter uit Venray. Voesten zat al in het kerkbestuur van Oirlo, Loonen was in het verleden penningmeester van de Grote Kerk Venray, Welerubun hield zich binnen Defensie onder meer bezig met gebouwen (waarschijnlijk krijgt hij bij het kerkbestuur de portefeuille kerkgebouwen, zegt Smeets) en Sluijter studeerde rechten in Leiden en Oxford (UK) en werkte op de Nederlandse ambassade in Rome.

De vorming van de nieuwe federatie met vier parochies was een langdurig proces waarbij vooral de inpassing van Castenray de nodige voeten in de aarde had. “De bisschop heft en richt parochies op”, zegt Smeets. “Toen de parochie Castenray zelf niet durfde in te stemmen om aan te sluiten, hebben wij dat gedaan.  De vergadering stemde er al eerder mee in.” Het voordeel van één kerkbestuur is dat het slagvaardiger is, je hoeft het wiel niet telkens uit te vinden. In het begin is het even wennen, maar na verloop van tijd werkt het. Dat zien we ook bij de andere federaties in de omgeving.”  Dat zijn Ysselsteyn, Merselo en Vredepeel, die samen een parochiefederatie vormen binnen het dekenaat Venray, alsmede Heide, Veulen en Leunen, Oostrum, Geijsteren en Well, en Smakt met de Paterskerk en Grote Kerk in Venray.  

Omdat de vier parochies niet in staat waren zelf een nieuw kerkbestuur op poten te zetten, nam Smeets zelf het heft in handen. Hij wilde afgelopen januari de federatievorming in zijn hele dekenaat rond hebben. Dat lukte voor alle parochies. Behalve tot voor kort voor voor Blitterswijck, Castenray, Oirlo en Wanssum. 


Smeets: “Omdat er voorlopig geen zicht is op voldoende bestuursleden uit eigen kring, heb ik in overleg met het bisdom het voortouw genomen een bestuur samen te stellen van ‘kerkbetrokken’ mensen uit omliggende parochies. Zij gaan het federatieproces verder vormgeven wat betreft organisatie en administratie. En ook voor het begeleiden van de lopende processen, zoals bijvoorbeeld de herbestemming van de kerk van Castenray. Het aantreden van het nieuwe bestuur per 1 juli geeft lucht en ruimte, zodat de parochies de kans krijgen zelf op termijn weer bestuursleden uit de eigen omgeving naar voren te schuiven. Het nieuwe federatiebestuur gaat nauw samenwerken met andere vrijwilligers in de vier parochies.”

Uit de krant