Afbeelding
Foto: eigen foto

Brandsmasteen ten doop gehouden

Algemeen Blitterswijck Religie

Titus Brandsma wordt op 15 mei door paus Franciscus in Rome heilig verklaard. Op die dag zal in de kerk van Blitterswijck de Brandsmasteen ten doop worden gehouden en daarna tentoon worden gesteld in de vitrine van de kerk.

Het gesteente uit het puin van het in 2009 gesloopte en voormalige klooster van de karmelieten in Merkelbeek herinnert aan zijn verblijf in dat klooster waar hij verbleef van 12 januari tot 17 januari 1942. Kort daarna werd hij in Nijmegen gearresteerd. Tijdens zijn gevangenschap deed hij een verzoek waarin onder andere dit klooster wordt genoemd om te mogen verblijven als gevolg van zijn verslechterde gezondheidstoestand. Dat verzoek werd afgewezen.

Tijdens zijn gevangenschap groeit zijn overgave. Hij schrijft: ‘Nu krijg ik wat zo weinig mijn deel is geweest en waar ik altijd naar heb verlangd. Nu ga ik de cel tegemoet en zal ik pas een echte karmeliet zijn.’ Op 26 juli overlijdt hij in het concentratiekamp Dachau ten gevolge van een dodelijke injectie. De Brandsmasteen zal tot 3 november 2022 te zien zijn in de vitrine. 

Op die dag werd hij in 1985 zalig verklaard. Ook zal in de vitrine een fotoreproductie van een portret van hem te zien zijn. Titus is daarop afgebeeld in het habijt van de Karmelieten terwijl hij in zijn rechterhand een brevier vasthoudt. Hij staat in een kloostergang met links een geschilderd Mariabeeld.

Uit de krant