Paul van der Steen (links) en Joep Dohmen.
Paul van der Steen (links) en Joep Dohmen. Foto: persfoto

NRC-journalisten te gast bij BiblioNu

Algemeen Cultuur en Uitgaan Politiek Venray Cultuur en Uitgaan Politiek Venray Cultuur en Uitgaan Politiek Venray

NRC Handelsblad-journalisten Joep Dohmen en Paul van der Steen zijn op maandag 30 mei te gast bij BiblioNu in Venray. Gespreksleider Stan Verhaag praat met ze over De Vriendenreünie, hun nieuwe boek over de bestuurscultuur in Limburg (en dus ook Venray). Uitgever Christ van den Munckhof en Peel en Maas-journalist Henk Baltussen schuiven aan voor een gesprek over de rol van de lokale journalistiek.

In 2021 stapten het volledige Limburgse provinciebestuur en de gouverneur voortijdig op nadat politieke partijen het vertrouwen hadden opgezegd na een integriteitsaffaire. Ook in de jaren negentig was Limburg al eens bestuurlijk van slag door integriteitsvraagstukken. Joep Dohmen schreef er in 1996 het boek De Vriendenrepubliek over.

Vriendenreünie
In De Vriendenreünie (verschijningsdatum: 19 mei 2022) richt Dohmen samen met Paul van der Steen het vizier opnieuw op de Limburgse bestuurscultuur. Wat is er de afgelopen kwarteeuw gebeurd? Is Limburg gevoeliger voor integriteitsschendingen? En wat komt er terecht van de beloofde beterschap?

In hun boek besteden ze ook aandacht aan Venray, waar de gemeenteraad in juni 2021 een motie van wantrouwen tegen een wethouder aannam, die daarop vertrok. Een andere wethouder besloot ook te vertrekken. De burgemeester, tegen wie een motie van afkeuring was ingediend, kondigde in november 2021 zijn voortijdige vertrek aan.

Op maandagavond 30 mei gaat gespreksleider Stan Verhaag in gesprek met Joep Dohmen en Paul van der Steen. Zij willen nadrukkelijk ook in gesprek met het publiek, ‘want wij leggen graag verantwoording af,’ zoals Dohmen het formuleert.

Daarnaast schuiven Christ van den Munckhof (Van den Munckhof Print & Media) en Henk Baltussen (journalist bij Peel en Maas) aan voor een gesprek over de rol van de lokale journalistiek. Boekhandel Roojboek is aanwezig met het boek De Vriendenreünie.

De boekbijeenkomst begint om 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Aanmelden via biblionu.nl/activiteiten. Iedereen is van harte welkom.

Uit de krant