Annie Timmermans begint aan haar tiende verkiezingen op het stembureau.
Annie Timmermans begint aan haar tiende verkiezingen op het stembureau. Foto: Willem Menting

Jubileum op stembureau Brukske

Algemeen Brukske Politiek Venray

Annie Timmermans kijkt reikhalzend uit naar de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Voor Timmermans hebben de verkiezingen van 2022 een speciaal tintje. Ze neemt namelijk voor de tiende keer zitting in een stemlokaal. Dat deed ze één keer als lid van het stemlokaal en negen keer als voorzitter of vicevoorzitter. Een ding is wel altijd hetzelfde gebleven: het stemlokaal in Brukske is haar thuishonk. “Ik heb er wel weer zin in, het is altijd weer een mooie uitdaging om alles in goede banen te leiden”, zegt Timmermans opgetogen.

Timmermans uit Veulen nam voor het eerst plaats achter de kiestafel in het gebouw van Platform Lage Inkomens Venray (PLIV) aan de Mozartstraat. Na de bouw van het nieuwe wijkcentrum in Brukske verhuisden de verkiezingen naar het mfc. “De eerste keer in het wijkcentrum was in april 2016. Toen werd er gestemd voor het Oekraïne-referendum. Daarna volgden nog vijf verkiezingen en nu kan er dus voor de zevende keer in Wijkcentrum Brukske worden gestemd en het zijn mijn tiende verkiezingen. Wel een mooie mijlpaal eigenlijk, maar ik doe het vooral omdat ik het leuk vind om iets voor de maatschappij te doen.”

In Wijkcentrum Brukske zijn twee stemlokalen gevestigd. Timmermans is voorzitter van Brukske A en zorgt dat alles gestroomlijnd verloopt op het stembureau. “We moeten wel opletten dat stemmers in bureau A ook hun stembiljet bij A inleveren en niet in de stembus bij B stoppen. Dat gaat wel eens bijna mis en als het dreigt te gebeuren, moeten we snel handelen.”

Het stemlokaal in Brukske is misschien wel het meest diverse stembureau van de gemeente Venray. Als je de verschillende vlaggen van landen in het wijkcentrum telt kom je uit op 44 nationaliteiten die er in de wijk wonen. “Dat is toch ontzettend bijzonder. Voor iedereen die komt stemmen nemen we de tijd om als het nodig is de gang van zaken rustig uit te leggen. Het is ook altijd erg leuk als iemand voor de eerste keer komt stemmen. Ook voor die stemmers nemen we alle tijd.”

Hoewel de gemeenteraadsverkiezingen pas maandag beginnen, het stembureau in Brukske is drie dagen geopend, gaat Timmermans zondagmiddag al een kijkje nemen in het stembureau om te kijken of alles goed wordt ingericht. “Ze richten het wijkcentrum zondagmiddag zorgvuldig in en ik ben altijd benieuwd hoe het er uit komt te zien. Het belangrijkste is dat het de stemmers zo gemakkelijk mogelijk gemaakt wordt.”

Ook de medewerkers op het stembureau wordt het steeds gemakkelijker gemaakt. Zo kunnen tussenstanden inmiddels via een app worden doorgegeven. “Dat ging voorheen altijd telefonisch om met de e-mail. Met de app gaat dat veel sneller en dat is wel prettig.”

Timmermans is inmiddels niet meer de enige van haar gezin die graag een steentje bijdraagt aan het reilen en zeilen op een stembureau. Ook haar zoon én dochter zijn de komende dagen in een stembureau te vinden. “Ik vind het mooi om te zien dat zij ook veel plezier beleven aan dit werk. Ik sta graag klaar voor de gemeenschap en het is mooi dat de kinderen dat overnemen. Daar ben ik eigenlijk wel trots op.”

Door de jaren heen is Timmermans een bekend gezicht geworden op het stembureau in Brukske en wordt ze ook herkend door de stemmers. “Daar haal ik veel voldoening uit, het is fijn om de horen en merken dat de stemmers je werk waarderen. Ik merk de laatste tijd wel dat bijvoorbeeld jongeren steeds minder gaan stemmen, dat zou ik graag anders zien. Ik hoop natuurlijk op een mooie opkomst. Dat zou goed zijn voor Venray. Iedereen mag op alle drie de dagen komen stemmen, dat is wel belangrijk om te zeggen. De maandag en dinsdag zijn niet alleen voor ouderen en kwetsbaren, maar voor iedereen om zoveel mogelijk drukte in het stembureau te voorkomen en geen stemmen verloren te laten gaan.”

De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor Timmermans geslaagd als ze na afloop met een drankje in de hand rustig staat te wachten op de uitslag in het gemeentehuis. “Dan hebben wij ons werk op het stembureau goed gedaan en is het proces-verbaal goed opgemaakt. Pas daarna kunnen we de verkiezingen rustig afsluiten.”

Uit de krant