Loes Swinkels brengt twee nieuwe singles en een ep uit.
Loes Swinkels brengt twee nieuwe singles en een ep uit. Foto: Roxy Berseneva

‘Van mijn hart naar jullie hart’

Algemeen Cultuur en Uitgaan Venray

Voor singer-songwriter Loes Swinkels uit Leunen zijn het spannende maanden. De 37-jarige muzikante, nu wonend in het Gelderse dorpje Ooij, brengt twee nieuwe singles en een ep uit. Op 18 februari is de digitale release van de single Alles Is Goed, op 11 maart gevolgd door de single Voor Altijd en tot slot op 1 april de ep Alles is Goed. Alle nummers zijn na die data te beluisteren op Spotify en alle streamingskanalen.

Na drie Engelstalige albums in eigen beheer te hebben uitgebracht, brengt Loes Swinkels met de ep Alles Is Goed haar eerste Nederlandstalige eigen werk. Liedjes geschreven vanuit het hart met een vleugje van rootsinvloeden. Over loslaten, liefde en vriendschap, je eigen weg gaan en vertrouwen op het leven. Hartverwarmende, pure en oprechte liedjes in het Nederlands. “Een klein uitstapje van het Engelstalige werk dat ik normaal gesproken schrijf. Ik heb de afgelopen jaren enkele Nederlandstalige liedjes geschreven die veel voor mij en het publiek betekenen. Ik wilde ze daarom heel graag vastleggen in de studio. Zie het als een klein uitstapje, want ik blijf ook zeker Engelstalig schrijven.” Voor de nieuwe ep was Ton Snijders, met wie ze ook samenwerkte bij het vorige album Ocean Heart, opnieuw de producer. Vooral het nummer Voor Altijd heeft veel betekenis voor Swinkels. “Ik heb dit nummer tien jaar geleden geschreven, mijn eerste Nederlandstalige lied. De tranen rollend over mijn wangen na een intense relatiebreuk. Een lied over afscheid nemen en degene voor altijd meenemen in je hart. Het is bij optredens een van de liedjes die het publiek het meeste raakt. Mensen kennen het als ‘kleine man en grote man’ omdat ik zing over mijn toenmalige partner en zijn zoontje. Het lied is me altijd dierbaar gebleven en ik ben heel blij dat het nu na al die jaren ook via deze weg de wereld ingaat.”

Vlak voor de start van de opnamen voor de nieuwe ep merkten producer Ton en de zangeres dat ze nog iets misten. Last minute schreef Loes de feelgood-song Alles Is Goed, meteen uitgebracht als single en titelsong van de ep. “Het gaat over in het nu leven, alles nemen zoals het komt en erop vertrouwen dat het leven zijn weg zal vinden. De wereld draait, weer een seizoen voorbij. Het leven vindt zijn weg, geef het gewoon even tijd. Ik hoop dat dit lied steun kan bieden in deze uitdagende tijd.” Loes Swinkels zwierf over de wereld om uiteindelijk weer naar Nederland terug te keren. Ze is tevreden met haar muzikale leven. “Het gaat goed met mij en ik ben met hele mooie projecten bezig”, lacht ze. “Zo geef ik workshops waarin mijn passies muziek, coaching en bewustwording samenkomen. Alles dat ik graag doe in één event, daar word ik heel gelukkig van. Het is eigenlijk onbeschrijflijk hoe belangrijk muziek voor me is. Muziek luisteren en schrijven werkt helend voor me. Het proces van schrijven is echt magisch. Uit het niets ontstaat er iets moois. Spelen en zingen is voor mij dé manier van zelfexpressie. Dat ik daarmee mensen mag aanraken in hun hart, vind ik heel bijzonder. ‘Van mijn hart naar jullie hart’ zeg ik weleens.” Voorlopig blijft de avonturier uit Leunen in Nederland, hoewel haar favoriete land Nieuw-Zeeland blijft trekken. “Wanneer het mogelijk is, zou ik het land weer willen bezoeken. Maar verder kriebelt het nu niet per se om weg te gaan uit Nederland. Ik heb het goed hier. Avontuurlijk zijn kan ook in ons land.” Ze is blij en dankbaar voor alle reizen die ze in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Ze hebben haar leven verrijkt met inspiratie voor haar muziek, mooie herinneringen, ontdekken van andere culturen, nieuwe vriendschappen en persoonlijke groei. “Reizen is echt ‘food for the soul’. Ik ben nog steeds heel trots op het album Ocean Heart, dat ik vorig jaar heb uitgebracht. En het volgende project staat alweer klaar. Terwijl het publiek kan genieten van de ep Alles Is Goed ben ik bezig met Free Spirit. Een Engelstalig album met songs in de stijl van southern soul, over bewustzijn, vrijheid en thuiskomen in jezelf.” De voorgaande drie albums en de Nederlandse ep wist ze op eigen kracht te financieren. De afgelopen twee (corona)jaren waren financieel zwaar. “Het lukt me nu niet om zonder steun het nieuwe werk op te nemen. Ik ben daarom een crowdfundingcampagne gestart. Dit project zorgt tevens voor inkomsten voor een heel team van mensen uit de creatieve sector. Met een donatie steun je niet alleen mij en mijn project, maar ook het hele team van muzikanten, producer, ontwerper, videomaker dat meewerkt. We zijn allemaal getroffen door de crisis. Alle steun is welkom.”

Loes Swinkels steunen kan via haar website www.loesswinkels.com. Daarnaast is ze te volgen op Facebook en Instagram.

Uit de krant