Nica Versleijen uit Oostrum bracht onlangs haar eigen dichtbundel uit via Boekscout.
Nica Versleijen uit Oostrum bracht onlangs haar eigen dichtbundel uit via Boekscout. Foto: Willem Menting

Diepe dalen en zonnestralen

Algemeen Oostrum

Diepe dalen en zonnestralen. Het is de titel van de dichtbundel van Nica Versleijen. De 21-jarige Oostrumse worstelt al jaren met mentale klachten en dankzij het schrijven van gedichten kan ze haar gedachten even verzetten. “Ik hoop met mijn gedichten anderen te inspireren en kracht te geven. Ik wil ook meer openheid creëren door psychische problemen bespreekbaar te maken”, vertelt Nica. “Via mijn geschreven gedichten kan ik mijn gevoelens beter uiten en dat helpt met het op gang brengen van een gesprek met bijvoorbeeld mijn hulpverleners.”

Nica kampt al lange tijd met de eerstoornis anorexia nervosa en ook zit ze in de knoop met een dysthyme stoornis (chronische sombere stemming). De laatste tijd gaat het beter met haar, maar ze heeft nog een lange weg te gaan. Na een crisisopvang in Venlo is ze sinds deze week toe aan een vervolgstap in haar herstel. “Ik start met een nieuw behandeltraject bij Vincent van Gogh in Venray. Er breekt een nieuwe spannende fase aan met meer vrijheden en zelfstandigheid. Het is fijn om weer in de buurt te wonen.” Dichten is de laatste maanden een uitvlucht geweest voor Nica. In eerste instantie schreef ze voor zichzelf en later liet ze haar gedichten aan haar moeder lezen en ook de hulpverlening kreeg de gedichten te zien. “Ik vond het altijd al leuk om te schrijven, maar het was eigenlijk niet de bedoeling om een gedichtenbundel te maken. De reacties waren echter zo positief dat ik dat uiteindelijk toch heb gedaan. Via Boekscout heb ik de kans gekregen om mijn bundel uit te geven en daar ben ik wel heel erg trots op.” Ruim één jaar geleden is Nica gestart met een actie om gelden bij elkaar te sparen voor een psychosociale hulphond. Het benodigde bedrag heeft Nica nog niet bij elkaar, maar de actie loopt nog steeds en ze heeft goede hoop ooit een hulphond te krijgen. “Een hond zou mij echt kunnen helpen in mijn hersteltraject. Dat is ook iets waar ik me altijd aan kan vasthouden. Het is mijn stip aan de horizon.” Nica durft ook weer plannen te maken richting de toekomst. Zo wil ze ook weer beginnen met een opleiding als ze daar klaar voor is. “Maar wel alles op zijn tijd. Dat heb ik wel geleerd. Ik moet niet te veel tegelijkertijd willen doen. Via mijn nieuwe behandelproject kan ik weer nieuwe doelen stellen om naartoe te werken. Hoe mijn traject er precies uit komt te zien, weet ik nog niet. Het is allemaal nog erg nieuw.”

Het boek van Nica is nu in de race voor de titel boekgoud van uitgeverij Boekscout. Stemmen kan op www.boekgoud.nl/stemmen/. De dichtbundel is tevens verkrijgbaar op de website van Boekscout en Bol.com. Via www.doneeractie.nl/psychosociale-hulphond-voor-nica/-49816 is het mogelijk om Nica een steuntje in de rug te geven op weg naar een hulphond.

Uit de krant