Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Verzoek noodopvang asielzoekers ligt er

Algemeen

Bij de gemeente Venray is dinsdag door staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel een verzoek ingediend voor het in gebruik nemen van een  noodopvang voor asielzoekers. Dat liet burgemeester Leontien Kompier dinsdagavond tijdens de laatste reguliere raadsvergadering voor de verkiezingen van maart weten. 

Veel meer kon ze er nog niet over zeggen. “Er ligt nu een concreet verzoek voor noodopvang. Daarover bereiden we nu een besluit voor. Waarschijnlijk dat het in de raad van 8 maart als extra agendapunt aan bod komt.” Die vergadering is eigenlijk bedoeld om de overdracht voor te bereiden van de huidige gemeenteraad naar de nieuwe raad. Door het punt noodopvang toe te voegen, kan er snel door de (oude) raad nog een besluit over worden genomen. Van der Burg meldde zich vorige week maandag in Venray om met het seniorenconvent (fractieleiders) en de burgemeester in besloten kring van gedachten te wisselen. 

Op de eerste plaats bood hij volgens Kompier excuses aan over de gang van zaken eind vorig jaar, toen toenmalig staatssecretaris Broekers-Knol en minister Ollongren Venray de opdracht gaf een noodopvang voor asielzoekers in te richten. Dat zou moeten gebeuren in de evenementenhal in Oostrum. Maar die ‘aanzegging’ bleek geen juridische basis te hebben. “We hebben schoon schip gemaakt”, liet Kompier weten, “en de blik op de toekomst gericht.” Ook de plooien die in 2016 zijn ontstaan door de opvang van asielzoekers in het Roekenbosch in Blitterswijck (die opvang ging binnen jaar weer dicht, vanwege gebrek aan asielzoekers), zijn gladgestreken.

Uit de krant